Банани, ананаси, лимони, мандарини з апельсинами – ці екзотичні фрукти вирощує на своєму подвір’ї Анатолій Тертяк із села Прогрес, що в Острозькому районі Рівненщини. Аби створити рослинам спеціальний клімат, чоловік збудував теплицю-термос. Чоловік запевняє, вирощені вдома ласощі смакують краще, ніж заморські.
За вирощування екзотичних фруктів пан Анатолій взявся близько десяти років тому, коли вийшов на пенсію. Чоловік розповідає, опинившись на заслуженому відпочинку, став читати багато газет. У одній із них натрапив на статтю про господаря із Київщини, який також вдома вирощував екзотику. Зацікавився. І, довго не роздумуючи, поїхав до нього переймати досвід. Саме звідти, каже, й привіз перші екземпляри для свого незвичного саду.
– Щоб фрукти прижилися і плодоносили, їм треба створити спеціальні умови. Збудував для них термо-теплицю, де підтримую відповідну температуру, – каже Анатолій. – Найперше, споруда повинна бути глибокою та добре утепленою, щоб у холодну пору рослини не померзли. Я ж свою занурив на три метри в землю та «обшив» пінопластом. Накрив склом, щоб сонце потрапляло в середину.
Господар наголошує: не мало важливими є й розміри та розташування цієї теплиці. Приміром, конструкцію слід будувати зі сходу на захід, щоб сонячні промені обсвічували її протягом усього дня. Шириною сад повинен бути не менше п’яти метрів. Довжиною – близько кілометра.
Протоплює ж чоловік у теплиці лише тоді, коли температура на вулиці опускається нижче п’яти градусів. Оскільки, каже, в приміщенні тоді близько п’яти тепла. Цитрусовим цього достатньо, щоб дозрівати. Щоправда, нарікає Анатолій Тертяк, зі здорожчанням газу та електроенергії довелося зменшити кількість бананів та ананасів: вони потребують більше тепла та світла. Тож «догоджати» їм стало не по кишені.
– Чи важко давати раду такому екзотичному саду? Ні. За стільки років я досконало вивчив, як обходитися з тією чи іншою рослиною, – зізнається садівник. – Найменш вибагливі – банани, їм лише комфортна температура потрібна. А от лимони дуже вразливі до хвороб. Насправді, цей фрукт дещо ніжний. Не зважаючи на те, що він може плодоносити цілий рік, іноді плоди достигають аж 10 місяців. Також його треба зчепити з віткою того лимонника, з якого вже збирали урожай. Інакше дерево багато років не даватиме результату. Аби урожай був щедрішим, рослини треба вчасно підрізати. Так само слід поводитися й з іншими цитрусовими. Щоправда, апельсини спіють трохи довше – близько року. А от щоб виростити ананаса, потрібно чекати аж два роки. Підживлюю ж сад тільки природними добривами: рибною юшкою, курячим послідом, влітку підливаю ще й настоянкою з кропиви та лободи. Оце й усе.
Найголовніше ж, з любов’ю ставитися до цього діла, тоді й результат буде тішити, додає господар наостанок.
Марія МАРТИНЮК