Тварини – не голодуватимуть, зоопарк – не закриватимуть. У Рівному спростували чутки про те, що з міського бюджету менше фінансуватимуть звіринець, а те, що на його утримання не виділили кошти на початку року, – пояснили об’єктивними причинами.

За словами голови бюджетної комісії Рівненської міськради Олега Карпяка, ситуація, яка склалася навколо зоопарку має, як емоційну, так і об’єктивну складові.

– Рівненський зоопарк і надалі отримуватиме гроші з бюджету міста та зможе не лише нормально функціонувати, а й розвиватися. Справді, цьогоріч у січні ми не виділили кошти на його утримання і це мало об’єктивну причину. Справа в тому, що ми не могли їх закласти в бюджеті міста без документів на право фінансувати комунальне підприємство, які були в антимонопольному комітеті. Нині таке погодження є. Капітальні видатки цьогоріч ми затверджуватимемо лише під час наступного засідання сесії, яке відбудеться 25 квітня. У тому числі виділимо 500 тисяч гривень для зоопарку. Решту фінансування надаватимемо частинами. Запевняю, що воно буде точно не нижчим, аніж минулого року, а це більше 2 мільйонів гривень. Цих коштів має вистачити, аби заклад міг працювати, тварини були доглянуті та ситі. Зараз члени бюджетної комісії працюють над тим, щоб закласти необхідну суму в бюджеті та впевнений, зроблять усе, аби зоопарк надалі залишався “родзинкою” Рівного, – зазначив Олег Карпяк.

Нагадаємо, нещодавно директор рівненського зоопарку Олег Павлюк заявив, що вони підвищують вартість квитка за відвідини звіринця, бо не вистачає коштів на харчування тварин. Донині ціна на квиток у закладі була однією із найдешевших в Україні, тепер її “вирівняли”. Також він пояснив, що без фінансової підтримки з бюджету міста, на жаль, зоопарк існувати не зможе.

Варто зазначити, що рівненський зоопарк — один із наймолодших в Україні. Він починав створюватися у 1982 році та постійно розвивається. Нині його територія сягає 13,5 гектара, де живе близько 150 видів тварин (приблизно 500 екземплярів). У ньому демонструються 24 види звірів, занесених до міжнародної Червоної книги та Червоної книги України. Також рівненський зоопарк — перший в Україні, куди були завезені полярні вовки з Чехії, та отримано потомство від них.

Наталія Квітка