Держспоживслужба опублікувала роз’яснення про нові норми харчування, які стали чинними з 1 січня 2022 року.

Наразі реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, має запрацювати повною мірою.

Оновлене меню для шкільних їдалень містить 160 страв. У ньому зменшено кількість солі, цукру, жирів та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

Нагадаємо, на Рівненщині в 408 закладах загальної середньої освіти вже оновлено шкільне меню, а в 98 закладах оновлено обладнання харчоблоків (їдалень).

Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:

  • зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;
  • збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
  • зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
  • збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
  • збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.

Особливості продуктів:

  • приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;
  • картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;
  • відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день, не можна;
  • салати треба заправляти перед видаванням;
  • треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
  • надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
  • м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
  • насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;
  • у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Але про це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;
  • сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не дозволяється;
  • сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
  • заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
  • питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

Заборони на продаж:

  • у шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.
  • газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава і гриби.