Традиційні гуляння, ігри та забави, спалювання опудала зими і, звичайно ж, чимало різних млинців – так в Україні прийнято відзначати масляний тиждень. Цьогоріч він триватиме з 20 до 26 лютого.

Вважається, що Масниця – це давнє язичницьке свято зустрічі зими з весною, пробудження природи і поклоніння Сонцю, що було відоме ще до хрещення Русі. У ті давні часи святкування було приурочено до дня весняного рівнодення. Пізніше християнська церква зберегла цей слов’янський звичай зустрічати весну, але зрушила його, прив’язавши до дотримання Великого посту.

Щороку Масниця припадає на різні дати, адже число її безпосередньо залежить від головного православного свята – Великодня. А ось Великдень, в свою чергу, щорічно обчислюється за місячно-сонячним календарем, і в 2017 році святкуватиметься 16 квітня. Таким чином, Масниця щороку припадає на різний час.

За 7 тижнів до Великодня 2017 починається Великий піст – з 27 лютого по 15 квітня. А ще за тиждень до цього проходить “сирна седмиця”.

Отже, сирна седмиця, яка більше відома нам, як свято Масниця, в 2017 році почнеться в понеділок, 20 лютого, і триватиме до неділі, 26 лютого. Тобто рівно тиждень.

Здавна свято Масляної відзначається масовими народними гуляннями, піснями тощо. Господині змагаються за найсмачніший рецепт млинців, а чоловіки, за традицією, придивляються собі наречену.

А чи не найбільш популярними у період Масниці є різноманітні страви – оладки, вареники, сир, пироги, булочки і пампушки. Але головне – звичайно ж, млинці, які символізують собою Сонце. Млинці готуються з найрізноманітнішими начинками: маслом, сметаною, варенням, медом, сиром, ікрою, рибою, овочами і навіть просто з цукром.

Кожне місто України по-особливому відзначає стародавнє свято. Працівники культури придумують сценарій Масляної, а місцеві кухарі влаштовують ярмарок млинців. Вважається, що так люди вітають прихід весни.

Святкують Масляну й у багатьох країнах Європи, в деяких штатах США, Канаді і навіть Австралії.

Масляну прийнято відзначати у тих народів, в історії яких мали місце обряди і релігія друїдів. У Європі це свято називається Марді Гра, і часто воно переростає в гучні й веселі карнавали.

У Шотландії на Масляну печуть “пісні коржі”. Випічку млинців шотландці вважають важливим ритуалом, в якому беруть участь усі члени родини.

У Польщі Масниця припадає на “жирний” четвер. У цей день готують пончики з різноманітною начинкою. В останній день Масляної можна зайти в трактир на жартівливий розпродаж. За традицією скрипаль “продає” незаміжніх дівчат.

А в Чехії хлопці ходять по селах з вимазаними сажею обличчями (щоб їх не впізнали) і возять за собою прикрашене дерев’яне поліно “клатік”. Його хлопці можуть повісити на шию дівчині або прив’язати до ноги або до руки, а щоб його зняти − дівчина повинна відкупитися.

На Масляну у Франції так само, як і у нас, печуть млинці, влаштовують веселий карнавал і спалюють солом’яне опудало. Це свято французи називають “Жирним вівторком”.

У вівторок Масляну відзначають не тільки у Франції, але й у Великій Британії, Канаді, Ірландії, Австралії, Новій Зеландії та в деяких штатах США. В Англії жінки не просто печуть млинці, а й бігають наввипередки з розпеченими сковорідками з млинцями на них. Згідно легенди, так відбувається, або в 1445 році одна домогосподарка забула про святкову службу і вискочила на вулицю прямо в фартусі, зі сковородою в руках, на якій смажилися млинці.

У Бельгії та Голландії масляничний карнавал, як правило, триває три дні. У ці дні печуть млинці з салом (шпиком), оладки і пончики.

У Данії в ці дні влаштовуються театральні вистави, проходять концерти. А школярі дарують один одному подаруночки і листи без вказівки адреси. Якщо той, хто отримав такий лист, вгадає відправника, то на Великдень він може подарувати йому солодощі.

У Вірменії на Масляну готують багато плову і роздають його тим, хто бідний і не може дозволити собі смачну їжу.

Підготовлено за матеріалами інтернет-видань