Виставка, присвячена 203-й річниці з дня народження Тараса Шевченка, експонуватиметься у Рівненському Держархіві області.

В експозиції можна побачити копії унікальних документів та фотографій, виявлених в архівах Рівного, Києва та Житомира.

Серед найцінніших – запис в метричній книзі церкви Іоанна Богослова села Моринці Звенигородського повіту Київської губернії про народження Тараса Шевченка за 25 лютого 1814 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

У мережі набуває популярності флешмоб #GlobalShevchenko

Крім того, на експозиції представлені документи, які підтверджують заборону розповсюдження творів Великого Кобзаря ще за його життя – вилучення їх з бібліотек та продажу. Зокрема, «Циркуляр канцелярії попечителя Київського учбового округу директору Рівненської гімназії про заборону творів П.Куліша, М.Костомарова, Т.Шевченка та вилучення їх з гімназійної бібліотеки», датований 21 вересня 1847 року.

-Частина матеріалів розповідає про вшанування пам’яті поета і намагання російського царизму заборонити робити це, а особливо, напередодні 100-річчя з дня народження Кобзаря. Зокрема, в Рівненському архіві були виявлені матеріали, які підтверджують ці факти на території Волині в різні періоди її історії, – розповіла начальник відділу Державного архіву Рівненської області Людмила Леонова.

В архіві також презентовані документи, які повідують про події, пов’язані з похованням поета.

Виставка архівних документів експонуватиметься до 7 квітня цього року за адресою: м.Рівне, вул. С.Бандери, 26 а, корпус № 1 Державного архіву Рівненської області.