Загиблих під час Другої світової війни, а також Героїв АТО вшанували в Рівному 9 травня. У цей день в місті відбулося низка заходів, покладання квітів до пам’ятного знаку «Загиблим за Україну», а також міжконфесійна молитва за загиблих.Розпочалися заходи на військовому меморіалі кладовища “Дубенське”. Там пройшов мітинг-реквієм «1939-1945. Ніколи знову». Віддати шану полеглим за Україну прийшло чимало рівнян. Взяли участь у заходах і 26 ветеранів війни. Сивочолі, зі сльозами на очах вони згадували ті страшні події.Присутні ж подякували всім тим, хто здобував перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, а також тим, хто нині відстоює право на мирне небо над Україною на сході.

У більшості людей на грудях був прикріплений червоний мак – у пам’ять про загиблих.

Нагадаємо, Рівне перебувало під окупацією 945 днів – з 28 червня 1941-го до 2 лютого 1944 року. У цей час було знищено понад 102 тисячі радянських військовополонених і цивільних громадян, а у Рівненській області – понад 232 тисячі.

У роки Другої світової війни на Рівненщині повністю, або частково було спалено 176 сіл. Десятки тисяч мешканців області брали участь у русі Опору – у лавах українських, радянських, польських формувань і підпільних організацій. Впродовж 1941-1944 років на території Рівненщини загинули й були поховані 14 852 воїни Червоної армії. Більше ста тисяч мешканців нашої області були мобілізовані до лав Червоної армії, третина з них полягла на фронтах Другої світової війни.

фото Анатолія Похилюка