Поки що вона зелена, плямиста, з неприємним запахом і в ній час від часу відбувається мор риби. Вона мала б бути окрасою міста та зараз швидше нагадує болото. Мова про головну водну артерію Рівного – річку Устю. Нині водойму почали рятувати за допомогою невеличких фонтанів зі спеціальною свердловиною. У ній накопичуватимуться води верхнього водяного горизонту, які перекачуватиме насос і через трубопровід подаватиме в фонтан. Вода, б’ючи струменем із фонтану, наповнюватиметься киснем, і після цього потраплятиме в річку. Таким чином у Рівному роблять перший крок для порятунку водойми та вирішення проблеми підтоплення центральної частини міста.

За словами науковця, учасника виконання робіт із встановлення фонтанів-рятівників Сергія Базуріна, наразі в місті встановили три фонтани, які мають наповнювати водойми кисневою водою.

– Один із них розміщений біля ставу на “Лебединці”, другий на березі річки Устя поблизу моста та стадіону “Авангард” і третій на березі річки на вулиці Набережній поблизу бетонного “острівця”. Ці фонтани діють за єдиним принципом. Є свердловина, у якій збираються води верхнього водного горизонту і через спеціальний насос потрапляють у трубопровід, звідти у фонтан, де при контакті з повітрям наповнюються киснем і далі спеціальними струменями в річку. Такий спосіб є першим кроком до вирішення відразу двох проблем – підтоплення центральної частини міста через перенасичення ґрунту водою, і наповнення річки Устя водою та киснем, що сприятиме її очищенню, – каже Сергій Базурін.

Він пояснює, що обидві проблеми в Рівному тягнуться роками і цьому є низка причин.

– По-перше, відбулися зміни клімату і тепер у нас хоч і рідше йдуть дощі, але їх інтенсивність більша, а вода накопичується у ґрунті, підтоплює вулиці, підвали будинків. Причини банальні – колекторна станція, яка обслуговує центральну частину міста і встановлена на вулиці Степана Бандери, просто не справляється із об’ємами води, які виникають. По-друге, річка Устя раніше слугувала природнім дренажем і ґрунтові води потрапляли в неї. Кілька років тому, у центрі міста навколо річки встановили бетонні конструкції, які окреслили її береги. Звичайно, виглядати це стало краще, але разом із тим тепер ґрунтові води не можуть потрапляти у річку в цій частині міста. Тому вода все більше почала набувати зеленого, плямистого відтінку. Тому такі фонтани – це перший крок до порятунку річки та її очищення. Далі треба вживати комплексні заходи, адже зважаючи на стан водойми, щоб її очистити повністю, подібних фонтанів потрібно встановити близько сотні вздовж берегів річки, – розповідає науковець.

Втім, за його словами, в такому вигляді, як є фонтани зараз, вони вже почали виконувати свою функцію

– Наразі вже змонтовані свердловини, необхідні конструкції, придбані насоси і встановлені фонтани, вода з яких потрапляє у водойму. Усі роботи по проекту мають завершити до літа. Також передбачається, що фонтани будуть підсвічуватися вночі, щоб мати естетичний вигляд, – додає Сергій Базурін.

Нагадаємо, проблема забруднення річки Устя в Рівному тягнеться роками. Весною і влітку в водоймі часто гине риба. Розмови ж щодо очищення головної водної артерії у Рівному велися давно. А восени минулого року розпочали підготовчі роботи щодо встановлення фонтанів, які мають стати першими “рятівниками” річки.

Вікторія РИЧКО