Держава заборгувала, а страждають мешканці. Нині ситуація із відшкодуванням пільг і субсидій у Рівному набула критичних масштабів і ставить під загрозу існування ОСББ. Так, “перші дзвіночки” вже відчули мешканці багатоповерхівки, що на вулиці Волинської Дивізії, 7. Сьогодні вони залишися без світла. 

Як пояснила голова ОСББ Альона Лапюк, причиною став борг, який накопичився за спожиту електроенергію.

– У нас встановлений один лічильник обліку електроенергії на весь будинок. Так, за спожиту електроенергію ми сплачуємо з рахунку ОСББ. Втім, через те, що держава затримує нам відшкодування коштів за надані мешканцям пільги і субсидії, утворився борг перед “Рівнеобленерго”. До слова, 60% мешканців нашого будинку користуються пільгами чи отримують субсидії. Так, 24 січня ми отримали лист, у якому зазначалося, що якщо не розрахуємося за надані послуги – будинок відключать від централізованого електропостачання. Нині борг за спожиту електроенергію становить більше 69 тисяч гривень і сьогодні в нашому будинку вимкнули світло. Ми ж не маємо коштів, аби “погасити” його повністю, адже за надані пільги і субсидії держава заборгувала нам близько 60 тисяч гривень. Зараз ми намагаємося акумулювати кошти мешканців, щоб принаймні якусь частину суми заплатити за електроенергію , – зазначила Альона Лапюк.

Тим часом, як зазначає керівник ГО “Рада голів ОСББ Рівного” Роман Алексіюк, випадок, коли від електропостачання через борги вимкнули увесь будинок у Рівному стався вперше.

– “Рівнеобленерго” не цікавить ситуація щодо відшкодування пільг та субсидій державою для ОСББ. Тому ми вважаємо, що за такі дії повинен відповідати Уряд, а не люди, – додає він.

У свою чергу речник “Рівнеобленерго” Алла Ліхачова каже, що підприємство, як і мешканці ОСББ стало заручником ситуації, яка виникла з відшкодуванням пільг і субсидій.

– Наразі ми відновили подачу електроенергії ОСББ на вулиці Волинської Дивізії,7. До нас звернувся міський голова з гарантійним листом, що борг буде оплачено, – коментує Алла Ліхачова.

А також додає, що нині борг ОСББ області за надані послуги становить 1 мільйон 152 тисячі гривень і від цього можуть постраждати всі споживачі.

– Більше того, нині загальний борг по пільгах і субсидіях у місяць становить 25 мільйонів гривень. Тим часом більше 50% наших споживачів – пільговики і субсидіанти. Ми ж купуємо електроенергію у державного підприємства “Енергоринок”. І якщо накопичується борг споживачів перед нами – ми боргуємо їм. У разі якщо ми не матимемо коштів, аби закупити потрібні об’єми електроенергії – Рівненській області можуть обмежити її постачання, – каже Алла Ліхачова.

Нагадаємо, заборгованість за надані пільги та субсидії у Рівному почала виникати влітку минулого року. Так, депутати міськради прийняли звернення до Кабінету міністрів, Верховної Ради і Прем’єр-міністра України, аби керівництво країни вирішило проблему відшкодування субсидій ОСББ і не допускало виникнення таких ситуацій у майбутньому. У січні цьогоріч надіслали ще одне звернення, бо кошти знову не надходили. Нині ж борг за надані пільги та субсидії перед ОСББ Рівного становить близько 15 мільйонів гривень. Це ставить під загрозу існування самих ОСББ. Що далі? Посадовці обіцяють: гроші надійдуть. Щоправда, не уточнюють коли і як у цей період вижити ОСББ.

Вікторія РИЧКО