Дороги, утеплення шкіл, капітальний ремонт комунальних закладів, купівля нових тролейбусів, початок реконструкції стадіону “Авангард”, придбання нового медичного обладнання, будівництво оригінальних фонтанів, підтримка спортивних клубів і навіть добудова дитячого садку – все це і не тільки планують цьогоріч зробити у Рівному за бюджетні кошти. Так, 243 мільйон 962,2 гривень депутати міськради ділитимуть між галузями вже 22 лютого під час засідання сесії. На що, скільки і чому дістанеться коштів – дізнавалася журналіст порталу “КРАПКА”.

– Цьогоріч у Рівному завершуватимуть ті об’єкти, роботи по яких розпочалися у минулі роки. Також ми з депутатами дійшли згоди, що варто спочатку виділяти кошти на дороговартісні об’єкти, аби за рік-два-три їх завершити, а не переплачувати потім, бо подорожчали матеріали, вартість робіт і не перетворювати їх у довгобуди. Так, на минулій бюджетній сесії ми вже виділили гроші на завершення капітального ремонту дороги на вулиці Шухевича, початок капремонту дороги на вулиці Макарова і початок робіт із реконструкції стадіону “Авангард”. А під час засідання сесії 22 виділятимемо кошти по галузях. Під час формування цього проекту рішення намагалися не обділити жоден із напрямків і виділити гроші на потреби всіх управлінь та закладів. Звичайно, в чомусь доведеться почекати, і додамо гроші вже під час розподілу від перевиконання бюджету. Але в цілому намагалися максимально ефективно розподілити кошти, щоб не виникали такі ситуації, як в попередні роки, що вартість об’єкту поки на нього буде фінансування у рази зростає, – пояснює голова бюджетної комісії Рівненської міськради, депутат Олег Карпяк.

На освіту спрямують більше 33 мільйонів

Так, капітальні видатки на управління освіти становитимуть 33,2 мільйони гривень, у тому числі з них більше 5 мільйонів спрямуємо на завершення будівництва дитсадку “Вишенька”.

– Надіюся, що вже в навчальному році 2019 заклад зможе набрати перші групи дошкільнят, – каже Олег Карпяк.

На тролейбуси – 35 мільйонів

35 мільйонів гривень виділять цьогоріч у Рівному на придбання нових тролейбусів, каже голова бюджетної комісії Олег Карпяк.

– Вважаю, що електротранспорт у Рівному варто оновлювати, щоб мешканці могли отримувати якісні послуги. Тому зараз ми виділяємо кошти на придбання 7 нових тролейбусів і якщо буде можливість додамо ще при перерозподілі бюджету. Окрім того, ще 1 мільйон гривень ми спрямуємо на ремонт техніки та стільки ж на контактну мережу, – додав Олег Карпяк.

На програму підтримки ОСББ виділять 21 мільйон

На фінансування “Муніципальної програми сталого розвитку” у Рівному виділять 21 мільйон гривень. Ці кошти спрямують на реалізацію проектів ОСББ на умовах співфінансування із бюджету міста. Так, у 2018 році відсоткову ставку з бюджету міста депутати встановили на рівні 65%. Тим часом на аварійні роботи з бюджету виділятимуть 85%.

На програму з утеплення будинків – 3 мільйони

На фінансування проектів за програмою термомодернізації депутати поки що мають виділити 3 мільйони гривень. Також на 2018 рік члени бюджетної комісії підтримали пропозицію, що з міського бюджету виділятиметься 35% суми на покриття тіла кредиту за програмою термомодернізації. Остаточне ж рішення щодо цього депутати приймуть під час засідання сесії.

На охорону здоров’я – понад 8 мільйонів

8, 6 мільйонів гривень із бюджету Рівного виділять на капітальні видатки управління охорони здоров’я. Їх розподілять між закладами відповідно до запитів, які їх керівники подавали.

– Ці кошти спрямують на проведення капітальних ремонтів, утеплення закладів, – каже Олег Карпяк.

Окрім того ще 2,9 мільйони гривень виділять на придбання медичного обладнання.

– Мова йде про придбання двох палатних моніторів пацієнта для міської лікарні №2. Їх вартість становить 150 тисяч гривень. Ще 225 тисяч гривень депутати виділять на придбання сумок-укладок сімейного лікаря у ПМСД “Північний”. Для цього ж закладу придбаємо й комп’ютерне обладнання на суму 400 тисяч гривень. Це дозволить завершити формування комп’ютерної мережі закладу. 460 тисяч гривень із бюджету Рівного спрямують на створення комп’ютерної мережі у ПМСД “Центральний”. А для пологового будинку виділять 500 тисяч гривень на придбання реанімаційного столу (інкубатор відкритого типу) для недоношених діток. У закладі залишиться потреба у придбанні ще двох таких столів. Також у пологовий будинок придбають лампу для фототерапії, яка вартує 180 тисяч гривень. А міській дитячій лікарні виділять 650 тисяч гривень на купівлю бронхоскопу. Для центральнох міської лікарні придбають хірургічний набір, вартістю у 190 тисяч гривень. Для ПМСД “Ювілейний” куплять 10 сумок-укладок сімейного лікаря, які коштуватимуть 150 тисяч гривень. Окрім того, на придбання медичного обладнання депутати виділятимуть кошти й по поточних видатках, – прокоментував начальник управління охорони здоров’я Рівного Віктор Іськів.

На придбання квартир дітям-сиротам виділять 2 мільйони

Два мільйони гривень із бюджету Рівного виділять на придбання квартир для дітей-сипіт.

Як повідомив голова бюджетної комісії міськради Олег Карпяк, ці кошти передбачені відповідною програмою.

Житловий фонд міста обійдеться майже у 17 мільйонів

16, 9 мільйонів гривень виділять із бюджету Рівного на капітальні видатки по житловому фонді. Ці кошти спрямують на капремонт і будівництво об’єктів.

Більше 8 мільйонів – на теплові мережі 

8, 2 мільйони гривень виділять у Рівному на капітальний ремонт теплових мереж.

На ліфти спрямують 1,7 мільйони

1,7 мільйони гривень із бюджету розвитку Рівного спрямують на капітальний ремонт ліфтів у будинках, які ще знаходяться на балансі ЖКП.

Як пояснив голова бюджетної комісії Олег Карпяк, ці кошти виділяються відповідно до заявок, які надходили.

На благоустрій – більше 31 мільйона

31,5 мільйони гривень із бюджету Рівного виділять на капітальний ремонт об’єктів благоустрою міста.

На реконструкцію і будівництво – більше 16 мільйонів

На капітальну реконструкцію та будівництво в Рівному виділять 16, 6 мільйонів гривень.

Підсумовуючи, голова бюджетної комісії Олег Карпяк зазначає, що чи не найбільше коштів спрямують на житлово-комунальну галузь.

– Адже тут ми виділятимемо гроші на ремонт аварійних дахів, ліфтів, інженерних мереж, ремонт доріг, у тому числі й на вулиці Князя Володимира та розширення вулиці Григорія Сковороди, – пояснив Олег Карпяк.

Які ж зміни підтримають депутати – стане відомо вже завтра під час засідання сесії.