Ремонт доріг, утеплення шкіл, капітальний ремонт комунальних закладів, купівля нових тролейбусів, початок реконструкції стадіону “Авангард”, придбання нового медичного обладнання, будівництво оригінальних фонтанів, реконструкція літньої естради в парку, встановлення контейнерних майданчиків, підтримка спортивних клубів і навіть добудова дитячого садку – все це і не тільки планують цьогоріч зробити у Рівному за бюджетні кошти. Так, 243 мільйон 962,2 гривень депутати міськради вже розподілили між галузями. І хоча розподілу капітальних видатків передували активні обговорення під час засідань бюджетної комісії, на сесії депутати прийняли запропонований варіант проекту рішення. Кому і скільки дісталося – у розмові з головою бюджетної комісії міськради Олегом Карпяком. 

– Олеже, яким є бюджет Рівного-2018? Кому, скільки і на що грошей дісталося?

– Під час формування переліку капітальних видатків намагалися врахувати інтереси всіх. Не образили жодну галузь і намагалися врахувати побажання і потреби всіх, каже Олег Карпяк. Разом  із тим, з депутатами дійшли згоди, що варто спочатку виділяти кошти на дороговартісні об’єкти, аби за рік-два-три їх завершити, а не переплачувати потім, бо подорожчали матеріали, вартість робіт і не перетворювати їх у довгобуди. Так, на минулій бюджетній сесії ми вже виділили гроші на завершення капітального ремонту дороги на вулиці Шухевича, початок капремонту дороги на вулиці Макарова і початок робіт із реконструкції стадіону “Авангард”. А під час засідання сесії 22 виділили кошти по галузях. Під час формування цього проекту рішення намагалися не обділити жоден із напрямків і виділити гроші на потреби всіх управлінь та закладів. Звичайно, в чомусь доведеться почекати, і додамо гроші вже під час розподілу від перевиконання бюджету. Але в цілому намагалися максимально ефективно розподілити кошти, щоб не виникали такі ситуації, як в попередні роки, що вартість об’єкту поки на нього буде фінансування у рази зросла.

– Якщо говорити по галузях, скільки й кому виділили коштів цього року?

– Капітальні видатки на управління освіти становлять 33,2 мільйони гривень, у тому числі з них більше 5 мільйонів спрямували на завершення будівництва дитсадку “Вишенька”. Надіюся, що вже в навчальному році 2019 заклад зможе набрати перші групи дошкільнят. 35 мільйонів гривень виділять цьогоріч у Рівному на придбання нових тролейбусів. За ці кошти місто придбає 7 нових тролейбусів. Якщо ж буде можливість додамо ще при перерозподілі бюджету. Окрім того, ще 1 мільйон гривень ми спрямуємо на ремонт техніки та стільки ж на контактну мережу. На фінансування “Муніципальної програми сталого розвитку” у Рівному виділили 21 мільйон гривень. Ці кошти спрямують на реалізацію проектів ОСББ на умовах співфінансування із бюджету міста. Всього на фінансування програми цьогоріч ми виділили 25 мільйонів. На фінансування проектів за програмою термомодернізації виділити 3 мільйони гривень. Також 8, 6 мільйонів гривень із бюджету Рівного спрямували на капітальні видатки управління охорони здоров’я. Їх розподілять між закладами відповідно до запитів, які їх керівники подавали. З цих коштів 2 мільйони гривень витратять на облаштування приміщення, де розміщений ангиограф. Це прилад ми придбали минулого року і він потребує спеціальних умов для роботи. Також у цій сумі передбачено  3 мільйони гривень на установку системи медичного газопостачання для ЦМЛ. Окрім того ще 2,9 мільйони гривень виділять на придбання медичного обладнання.

– А яке саме обладнання придбають за ці кошти?

– За ці кошти маємо придбати два палатні монітори пацієнта для міської лікарні №2. Їх вартість становить 150 тисяч гривень. Ще 225 тисяч гривень виділили на придбання сумок-укладок сімейного лікаря у ПМСД “Північний”. Для цього ж закладу придбаємо й комп’ютерне обладнання на суму 400 тисяч гривень. Це дозволить завершити формування комп’ютерної мережі ПМСД. 460 тисяч гривень із бюджету Рівного виділили на створення комп’ютерної мережі у ПМСД “Центральний”. А для пологового будинку виділили 500 тисяч гривень на придбання реанімаційного столу (інкубатор відкритого типу) для недоношених діток. Також у пологовий будинок придбаємо лампу для фототерапії, яка вартує 180 тисяч гривень. А міській дитячій лікарні виділили 650 тисяч гривень на купівлю бронхоскопу. Для центральнох міської лікарні придбаємо хірургічний набір, вартістю у 190 тисяч гривень. Для ПМСД “Ювілейний” дали кошти на купівлю 10 сумок-укладок сімейного лікаря, які коштуватимуть 150 тисяч гривень. До речі, для рівнян це дуже зручно, адже тепер лікарі, яких будуть викликати додому, приходитимуть із усіма необхідними інструментами.

– А що обійдеться найдорожче цього року?

– Як вже казав, ми поставили собі за мету максимально дофінансувати об’єкти, які залишилися перехідними з минулих років. Зокрема, з бюджету міста виділили 20 мільйонів на початок робіт із реконструкції стадіону “Авангард”. За попередніми підрахунками, вартість реконструкції стадіону обійдеться приблизно у 150 – 160 мільйонів гривень. Їх виділятимемо частинами. І дуже надіюся, що нас все ж “не кинуть” і з державного бюджету на це також дадуть частину коштів, як обіцяли. Передбачається, що реконструкція стадіону триватиме до 3 років. Також ми додали 17 мільйонів гривень на завершення ремонту дороги на вулиці Шухевича. Вартість всього проекту становить 27 мільйонів гривень. Окрім того, цього року розпочнемо капітальний ремонт дороги на вулиці Макарова.  Передбачається, що вартість проекту становитиме 42 мільйони гривень. Для початку робіт виділили 11 мільйонів 300 тисяч гривень. Також хотілося завершити ремонт дороги на вулиці Волинської Дивізії. Там чорнове покриття поклали ще близько двох років тому. Для завершення робіт необхідно близько 8 мільйонів гривень. Якщо цьогоріч кошти додамо, то дорогу вдасться зробити. Плануємо завершити й ремонт МПК “Текстильник”. Для цього поки що виділили 1 мільйон гривень, ще необхідно додали близько 2 мільйонів. Але важливо заклад зробити повністю, адже там займаються наші діти, а також відбувається низка культурних заходів, концертів тощо. Виділили кошти й на завершення реконструкції літньої естради в парку Тараса Шевченка – 2 мільйони 800 тисяч гривень. Роботи мають завершити до відкриття сезону.

– Минулоріч у Рівному почали утеплювати дві великі школи. Коли їх мають завершити?

– Ми вже виділили кошти на завершення утеплення НВК №12 і Рівненської гімназії. Ці заклади справді доволі енергозатратні. Цього року їх вже мають утеплити повністю і надіємося, що ми відчуємо економію. Також  100 тисяч гривень ми виділи на запровадження енергозберігаючих заходів у дитсадках і школах на управління освіти. В управлінні мають визначити самостійно 5 закладів, які за ці кошти оптимізувати по енерговитратах.

– А, які заклади розпочнете утеплювати цього року?

– Цього року хочемо почати утеплювати найбільший за кількістю дітей дитсадок у Рівному – №55. Заклад доволі енергозатратний і тому його внесли в перелік нових об’єктів, які розпочнуть утеплювати цьогоріч.

– На як фінансуватиметься житлово-комунальна сфера в 2018?

– Як завжди, намагаємося зробити все необхідне в житлово-комунальній галузі, адже тут ми виділятимемо гроші на ремонт аварійних дахів, ліфтів, інженерних мереж, ремонт доріг, у тому числі й на вулиці Князя Володимира та розширення вулиці Григорія Сковороди. Так, 16, 9 мільйонів гривень виділять із бюджету Рівного на капітальні видатки по житловому фонді. Ці кошти спрямують на капремонт і будівництво об’єктів. 1,7 мільйони гривень із бюджету розвитку Рівного спрямують на капітальний ремонт ліфтів у будинках, які ще знаходяться на балансі ЖКП. 8, 2 мільйони гривень виділять у Рівному на капітальний ремонт теплових мереж. 31,5 мільйони гривень із бюджету Рівного виділять на капітальний ремонт об’єктів благоустрою міста. На капітальну реконструкцію та будівництво в Рівному виділять 16, 6 мільйонів гривень. Окрім того, 440 тисяч гривень виділили на встановлення критих контейнерних майданчиків.

– Також цього року довиділяли кошти на програму “Безпечне місто”. У скільки вона обійдеться і коли чекати її реалізації?

– Реалізація усього проекту вартує 4 мільйони 800 тисяч гривень, частину коштів ми виділяли минулого року. Цього ж року вже має відбутися тендер і камери спостереження мають встановити у найбільш людних місцях Рівного для безпеки громадян. Передбачається, що вони запрацюють вже цієї весни.

– Не обділили цього року й бібліотеки. На що і скільки грошей із бюджету дали?

– Наразі ми виділили 225 тисяч гривень на ремонт бібліотеки в Золотієві, бо вона справді в жахливому стані. Також з бюджету дали 190 тисяч гривень для формування бібліотечного простору в бібліотеці на Ювілейному. Це має бути заклад нового зразку, така собі територія для спілкування і розвитку молоді. Якщо така практика приживеться, то й інші бібліотеки міста облаштовуватимемо за цим прикладом.

– На завершення розмови, як ти оцінюєш бюджет Рівного-2018?

– Що ж до бюджету 2018 року в цілому, то можу сказати, що місто буде розвиватися у всіх напрямках не гірше, аніж цьогоріч. Коштів вистачить на основні потреби. З того, що ми бачимо зараз, то міський бюджет-2018 буде не гірший, аніж минулоріч і ми намагалися максимально ефективно розподілити бюджетні кошти, аби їх вистачило на основні потреби.

Вікторія РИЧКО