На Рівненщині ще й досі не реорганізували суди. Як це вплине на мешканців краю? Відповідь на це запитання надавали експерти.

Наприкінці грудня 2017-го Президент України підписав Указ № 451/2017 про реорганізацію місцевих загальних судів. Проте окрім інформації про те, які суди пройдуть процес злиття ще й досі нічого не зроблено. Коли суди будуть об’єднанні і як це вплине на пересічних громадян та роботу адвокатів говорили сьогодні у Центрі комунікацій «МедіЯ».

Нині у Рівненській області працює близько 20 суддів, після об’єднання (реорганізації) їх буде 8. Найбільше об’єднання відбудеться у Дубно, де із чотирьох судів функціонуватиме лише один окружний. Відтак роботи у суддів прибавиться. У Рівному об’єднання торкнеться міського та районних судів, з яких створять – Рівненський окружний суд.

– Нині у міському суді працює 25 суддів, 9 – у районному. Проте приміщення для проведення судових засідань вже нині не вистачає. Адже на сьогоднішній день у міському суді відбувається розгляд від 10 до 20 справ, після об’єднання їхня кількість зросте у рази. Тому як це функціонуватиме ми не знаємо. По суті, як і те яким чином буде проводитися реорганізація, адже крім підписання Указу поки конкретно нам нічого не роз’яснювали. Жодних строків прийнято не було. Даний процес має відбутися до кінця 2019 року,- зауважила суддя Рівненського міського суду Вікторія Галінська.

Суддя наголосила на тому, що не зважаючи на об’єднання усі справи можна буде подати на розгляд у будь-якому суді, їхній розподіл відбуватиметься через спеціалізовану комунікаційну систему. Хоча поки це лише пілотний проект, і не всі суди мають технічне оснащення.

– Якщо говорити про ідею, яка закладена у реорганізацію судів, то суспільне значення такого заходу не є цілком зрозумілим. Адже кількість штатних одиниць майже не змінюється, логістика не покращується. Єдине що приходить на думка – це створення своєрідного «сита» при переведенні суддів з одного суду до іншого. І прозорість цього процесу також викликає питання,- зазначила заступник голови Ради адвокатів у Рівненській області Юлія Щербяк.

Керівник Комітету виборців України у Рівненській області Олексій Горецький наголошує, що окрім резонансних подій значна частина українців взагалі не знає про хід судової реформи. І в першу чергу це пов’язано з відсутністю чіткого механізму впровадження реформи та інформаційною політикою.

– Є лише декларації і наміри, але як це зробити у нас не знають. Ми проводили дослідження із фокус-групою про обізнаність ходу судової реформи. Це була активна частина громади, лідери думок з усієї України. Результати показали, що більшість із них не знають деталей про судову реформу, лише найбільш розкручені у медіа теми. Наприклад, про електронні декларації суддів, хабарі та інші,- каже Горецький.