Судді Рівненщини загалом готові до проходження кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді, яке на сьогодні проводить Вища кваліфікаційна комісія суддів. Про те, як відбувається цей процес, його плюси і мінуси говорили в Рівному під час прес-сніданку Комітету виборців України.

Суддя Апеляційного суду Рівненської області Надія Ковальчук, яка вже пройшла це кваліфікаційне оцінювання, розповіла, що воно відбувається в рамках судової реформи.

По суті, цей процес перейшов із площини люстрації. Він передбачає перевірку всіх чинних суддів і на предмет професійної підготовки, і соціальної адаптації, і доброчесності.

– Кваліфікаційне оцінювання включає в себе комплекс етапів, – пояснює суддя Надія Ковальчук. – Це, зокрема, психологічні тести, в тому числі бесіда з психологом. На основі цього роблять висновок про стресостійкість, врівноваженість. Ці тести займають фактично весь день, вони доволі непрості, та й підготуватися до них неможливо. Професійні ж якості оцінюють під час іспиту. Тестові завдання охоплюють доволі значний пакет питань. Також судді виконують практичне завдання. Крім того, досліджують і досьє судді. Там є вся інформація, зокрема, про судові справи, скарги. Є дані і щодо статків, і доброчесності. Співбесіда, яку проходить суддя на завершальному етапі, транслюється онлайн у Ютубі. Тож за її перебігом можуть стежити всі охочі.

Суддя Дубенського міськрайонного суду Олександра Жуковська наразі проходить кваліфікаційне оцінювання. І робить це без відриву від виконання основних функцій судді.

– Насправді підготовка займає дуже багато часу, адже потрібно опрацьовувати значний масив інформації, в тому числі піднімати всі справи, які розглядала, – розповідає суддя Олександра Жуковська. – Тим часом, і навантаження на роботі, в Дубенському міськрайонному суді велике. Наприклад, якщо, за нормами, за рік суддя має розглянути 183 справ, то у мене за минулий рік їх було 1119.

Олександра Жуковська вирішила описувати у Фейсбуці процес свого проходження кваліфікаційне оцінювання:

– Я свідомо пішла на це, бо хочу, щоб люди мали про це більше інформації. І сподіваюся, що в результаті це також посприяє підвищенню рівня довіри до судів та суддів.

– Для збільшення довіри громадян до судової системи, крім іншого, потрібно давати їм якомога більше об’єктивної інформації про діяльність судів і реформи загалом, – зазначив керівник правових програм РОГО КВУ Микола Глотов. – Саме тому Комітет виборців України проводить кампанію інформування щодо основних нововведень судової реформи. Серед заходів у її рамках – поширення просвітницьких матеріалів. Вони стосуються, зокрема, професійного і громадського контролю суддів, відкритості та прозорості судів, фінансової незалежності суддів та судів.

Цей захід проводився в рамках проекту «ПІДВИЩЕННЯ ОБІЗНАНОСТІ ГРОМАДСЬКОСТІ ЩОДО СТАНУ ТА ХОДУ СУДОВОЇ РЕФОРМИ НА МІСЦЕВОМУ ТА НАЦІОНАЛЬНОМУ РІВНЯХ», що виконує ВГО «Комітет виборців України», в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».