Як зробити Рівне зеленішим і покращити екосистему міста? Чому важливо запроваджувати енергозберігаючі технології і використовувати альтернативні джерела енергії? Чим може бути корисне сміття, навіщо його сортувати та переробляти? Як збільшити кількість парковок у Рівному, при цьому не знищуючи газони? Відповіді на ці та інші запитання не лише знає, а й доводить на практиці депутат Рівненської міськради Святослав Євтушенко. Власне, над вивченням і запровадженням технологій та новацій, спрямованих на розвиток екосистеми міста, депутат працює впродовж останніх 8 років. А нещодавно Святослав Євтушенко повернувся із масштабної виставки Ecomondo-2018. Своїми враженнями від представлених еконовинок, можливістю використання подібних технологій у Рівному та проектами, які вже реалізовуються – він поділився у нашій розмові.

“У Рівному хочу висадити 1000 дерев”

– Святославе, як не крути, але в Рівному твоє ім’я давно асоціюється із різного року екологічними проектами та напрямками. Скажи, звідки такий інтерес до екологічних новацій та реалізації відповідних ініціатив?

– Напевно, кожен, хто має дітей, кому не байдуже їх здоров’я і майбутнє, задумується про екологію. Враховуючи специфіку моєї роботи, я постійно бачу наслідки людської безвідповідальності. Тому намагаюся робити екологічно позитивні речі в рідному місті. Так, свого часу координував будівництво сміттєпереробного заводу поблизу Рівного, запроваджував нововведення у сфері поводження із відходами, зокрема, роздільний збір сміття, ініціював створення екопарковки, організовував конкурси, спрямовані на популяризацію екологічної поведінки школярів, а також запроваджував інші ініціативи, які вже стали звичними для рівнян. Нині ж започаткував акцію із озеленення дворів міста.

– А в чому суть акції і як до неї можна долучитися?

– Я сам дуже люблю дерева, маю садок. Тому хотілося б, щоб і Рівне стало ще зеленішим містом. Відтак вирішив запропонувати усім мешканцям багатоповерхівок озеленити територію біля їх будинків. Разом із рівнянами вже висадили дерева біля двох багатоповерхівок на вулиці Степана Бандери. До мене підходять, телефонують люди, які побачили інформацію про це і хочуть посадити саджанці біля своїх будинків. Вважаю, це позитивно і пропоную долучитися до акції всім та висадити хоча б 1000 нових дерев у нашому місті. Звідси й назва акції.

“Альтернативні джерела енергії дозволяють не залежати від підвищення тарифів на тепло та газ”

– До речі, не лише деревами, ти свого часу пропонував озеленити Рівне. Яка доля проекту щодо створення першої у місті екопарковки, який переміг у конкурсі ініціатив, що мали втілюватися за громадським бюджетом?

– Екопарковки почали створювати в різних містах України, як альтернативу хаотичному паркуванню авто і руйнуванню зелених зон поблизу будинків, де облаштовували бетонні, асфальтовані стоянки. Екопарковка – це свого роду технологія створення живого газону, що придатний для паркування автомобілів і проїзду автотранспорту. Для цього використовують спеціальні газонні решітки, що укладають на підготовлену основу, заповнюють родючим ґрунтом і засівають газонною травою. Так, наприклад, у Тернополі вже діє близько 30 таких стоянок у дворах багатоповерхівки. У Рівному ж першу екологічну парковку облаштуємо на вулиці Пластовій. Свого часу була розроблена проектно-кошторисна документація і мали починатися роботи. Утім, патрульна поліція області довго не погоджувала проект, мовляв, він суперечить законодавству. Адже, за їх переконанням, покриття екопарковки – трава, тобто росте на газонах, а там, згідно правил дорожнього руху, заборонено паркуватися. Тому довелося дещо змінювати проект. Нарешті облаштування такої парковки вже погодило управління патрульної поліції. Наразі управління ЖКГ вже уклало договір із фірмою-виконавцем. Однак, погода вже не дозволяє виконувати роботи та екопарковку, швидше за все, облаштують навесні. От і вийшло, що згаяли багато часу на погодження для того, щоб реалізувати ініціативу.

– Ще один проект, який свого часу ти ініціював на конкурс фінансування за громадським бюджетом, було освітлення входу в центральний парк міста за допомогою сонячних батарей. Яка його доля?

– Ним передбачалося освітлення трьох входів у парк імені Тараса Шевченка зі сторони вулиці Княгині Ольги, за допомогою сонячних батарей. Наразі проект реалізований. Взагалі вважаю, що альтернативні джерела енергії дозволяють не залежати від підвищення тарифів на тепло, газ тощо. Більше того, це дає змогу не лише заощаджувати на сплаті послуг, але й заробляти, наприклад, якщо встановити сонячну електростанцію і підключити її до зеленого тарифу. Свого часу я встановив собі сонячну електростанцію та переконався, що це працює і приносить дохід.

“Рівне розвивається у напрямку енергоефективності”

– Ти один із депутатів міськради, хто завжди активно відстоював енергозберігаючі програми, новації тощо. Як вважаєш, наскільки Рівне розвивається у напрямку енергозбереження і чи дає результат утеплення будівель, що в останні роки доволі активізувалося у місті?

– Справді в останні роки місто виділяє чимало коштів на енергоефективність. Зокрема, утеплюються заклади освіти, комунальні установи, в них встановлюються індивідуальні котельні, ІТП, замінюються вікна тощо. Вважаю, що місто гарно працює у цьому напрямку і така оптимізація дасть свій результат. Та про це можна буде говорити після моніторингу спожитих ресурсів до і після запровадження енергозберігаючих проектів. Також у Рівному вдало діють муніципальна програма сталого розвитку та програма термомодернізації. Вони дають можливість мешканцям заощаджувати кошти мешканців на оплаті комунальних послуг і змінювати обличчя міста. Погодьтеся, значно приємніше дивитися на утеплену в одному кольорі багатоповерхівку, ніж на сірий будинок із обдертими стінами.

– Ти тривалий час працював у сфері поводження із відходами, був керівником будівництва сміттєпереробного заводу поблизу Рівного, аналогів якому досі в Україні немає. Чи працюєш зараз у цьому напрямку?

– Скажу відверто: в Рівному після звільнення із “Санкому”, я більш не працюю у сфері вивезення, переробки сміття. Хоча й підтримую мешканців, які, наприклад, самі організовують окремий збір відходів у своїх будинках і звертаються за допомогою. Адже всі ми розуміємо, що сортувати відходи – це не чиясь забаганка, а реальна можливість зменшити кількість сміття, яке потрапляє на захоронення. Це не лише дозволить продовжити термін експлуатації сміттєзвалища, а й зменшить кількість небезпечних відходів, які туди потрапляють. У результаті хоч частково покращить екологічну ситуацію. Зрештою, зі сміття багато країн світу виготовляють альтернативне паливо та використовують перероблені відходи, як вторсировину. За цим майбутнє, нам ж іще жити у цьому місті, країні і, якщо ми хочемо зберегти екологію, то маємо вчитися правильному поводженню із відходами. Також я нещодавно долучився до одного проекту щодо переробки відходів, але про це розповім згодом.

“У Рівному варто задуматися про перехід на екологічні пакети”

– Щодо інноваційних проектів. Нещодавно ти побував на масштабній екологічній виставці Ecomondo-2018, що проходила в італійському місті Ріміні. Які враження від побаченого?

– Ecomondo – це традиційна виставка новинок у сфері поводження із відходами, енергозбереження, альтернативних джерел енергії, екологічної техніки, пристроїв та інших ініціатив. Вона проходить щороку восени вже більше 20 років. За цей час виставка стала головним європейським майданчиком, присвяченим зеленій промисловості і підприємствам, які спеціалізуються у галузях екології та стійкої економіки. Цьогоріч в експозиції було представлено неймовірну кількість цікавих і корисних напрацювань від провідних компаній Італії, Франції, Австрії, Німеччини, Польщі, Бельгії, Данії, Великобританії та інших країн. Кожна з них пропонувала свої способи збереження екології за допомогою сучасних технологій. Було на що подивитися, що послухати і чому навчитися. Вважаю, що корисний досвід побувати на такій виставці та приємно поспілкуватися із найкращими спеціалістами в своїх галузях. До речі, організатори зазначають, що за час роботи виставки, її відвідало більше 100 тисяч спеціалістів, гостей, з яких чимало іноземців. Також на виставці експонувалося понад 1200 підприємств.

– А що з екологічних ініціатив Італії, на твою думку, можна було б перейняти для запровадження у Рівному?

– Приємно здивувало те, що в Італії у найбільших мережах супермаркетів все складається у пакети, які легко і швидко розкладаються. Так, наприклад, придбав мандарини, склав в пакет і поклав їх на балконі. На ранок був здивований, адже пакет почав “плавитися”. З таких же матеріалів, які швидко розкладаються виготовляють весь одноразовий посуд, аби не шкодити довкіллю. Вважаю, що такі речі варто розвивати й в Україні, зокрема в Рівному.

– На завершення розмови, на твою думку, що потрібно для того, щоб покращити екосистему Рівного та зробити місто ще зеленішим, комфортнішим?

–  Зараз місто розвивається, запроваджується чимало нововведень, у тому числі в екологічному напрямку. А щоб зробити Рівне кращим, напевне, перш за все потрібне бажання. Адже якщо кожен із нас викине папірець у смітник, а не посеред вулиці, місто буде чистішим, якщо мешканці виявлятимуть бажання садити більше дерев, облаштовувати територію біля будинків – знайдуться ті, хто підтримає. І так в усьому. Переконаний: якщо шукати шляхи – завжди можна досягнути результату.

Наталія КВІТКА