Допорогові закупівлі – через Рrozorro – таке нововведення для ОСББ, які беруть участь у Муніципальній програмі сталого розвитку та в програмі термомодернізації, хотіли проводити в Рівному. Проте голови ОСББ не хочуть працювати через “Рrozorro” в рамках Муніципальної програми. Хоча й програма публічних закупівель працює вже тривалий час і це не чиясь забаганка, а вимога Закону.

Голова ГО “Рада голів ОСББ Рівного” Роман Алексійчук каже, що більшість голів ОСББ проти такої ініціативи, бо це ускладнить їх роботу.

– Зараз ми обираємо виконавця робіт серед тих фірм, які знаємо. А через “Рrozorro” голови ОСББ просто не будуть брати участі у такій програмі, – вважає він.

Депутати ж у свою чергу хотіли проводити через систему публічних закупівель, аби уникнути зловживань.

Так, депутат Микола Бляшин заявив, що все це відмовки і хтось дуже хоче зробити з системи “Рrozorro”, а люди можуть навчитися працювати в цій системі, а міська рада може в цьому допомогти.

Тим часом заступник міського голови Сергій Васильчук зазначив, що зараз голови ОСББ можуть проводити на власний розсуд лише допорогові закупівлі, а ті, що вищі – мають у будь-якому разі проводити через систему публічних закупівель.

Так, в результаті обговорень зійшлися на думці, що проводити закупівлю через систему публічних закупівель чи без – мешканці можуть вирішити на загальних зборах будинку. Також прийняли зміни щодо відсоткової ставки участі міста та ОСББ.

Нагадаємо, минулого року депутати міськради запропонували навчити голів ОСББ користуватися Рrozorro, зробити цей рік перехідним і з 2019 хотіли зробити закупівлі через електронну систему обов’язковою для допорогових закупівель. Тоді голови об’єднань співласників погодилися вчитися працювати через систему. Наразі ОСББ Рівного проводять допорогові закупівлі без системи електронних закупівель Рrozorro.

До слова, минулого року за Муніципальною програмою сталого розвитку з бюджету міста на проекти ОСББ відшкодовували 65% його вартості, 35% вартості робіт – мешканці оплачували самостійно. Цьогоріч на 5% зменшили участь міста в фінансування, аби більше будинків могли нею скористатися.