Аби спостерігати за працею бджіл, житель села Тараканова Дубенського району Рівненщини Микола Максимчук змайстрував скляного вулика. Нині свій виріб господар возить чи не на усі виставки народних промислів.

Займатися бджільництвом Микола Максимчук почав майже півстоліття тому, коли в підлітковому віці отримав у подарунок два заселених вулики. Освіту також здобув спеціалізовану – зоотехнік бджільництва. Доглядати ж за пасікою чоловіку допомагає дружина Олена. Нині родина утримує більше 100 бджолосімей. Кілька ж років тому, аби побачити як працюють бджоли, пан Микола змайстрував вулик зі скляними стінами.

– Ми хотіли побачити як бджоли носять нектар, як вони танцюють, як відкладають яйця. Словом, пізнати всі таємниці їхньої праці. Цей вулик лише на одну раму. Тримаємо його в хаті, проте ставимо так, аби бджоли могли вилітати на вулицю. Від сонячного світла закриваємо рушником, – каже Микола Максимчук. – Щоправда, це вже другий екземпляр скляного вулика. Перший завдав нам клопоту. Повезли його на фестиваль у Дубно, дорогою скло відійшло від рами, бджоли повилітали і покусали всіх у машині. Тож врахувавши помилки, зробили інший. Нині возимо його за собою на всі виставки народного мистецтва, на які їдемо самі.

– Якби вулик був на кілька рам, той зимувати міг би на вулиці. Читала дослідження одного британського вченого, він пише, що комахи не бояться низьких температур, – підхоплює розмову пані Олена. – Оскільки наш скляний вулик на одну рамку, матка не зможе сховатися в ньому ні від сонця, ні від морозу.

Бджолярі розповідають, зимою бджоли не вилітають із вулика, але весь час підтримують у ньому порядок. Випорожнюються ж комахи лише тоді, коли температура повітря піднімається до +8 градусів. Санітарний стан у вулику, кажуть, також ідеальний, а погіршується якщо сім’я хворіє.

– Коли випадково у вулик пробереться миша, бджоли її жалять до смерті. Потім обкутують її тіл шаром прополісу. В такому муміфікованому стані гризун може пролежати довгий час, не розкладаючись та не виділяючи неприємного запаху, – додає Микола Максимчук. – До речі, якщо шматок м’яса покрити прополісом, воно довгий час зберігатиме свіжість.

Марія МАРТИНЮК