Інженер відділу головного технолога РАЕС Павло Кузнєцов взяв участь у місії технічної підтримки ВАО АЕС-МЦ за напрямком «хімія» на Білоруській АЕС.

Захід проходив у березні з метою обміну кращим світовим досвідом. У ній взяли участь експерти з України, Вірменії та РФ, що працюють у напрямку експлуатації хімічних технологій, обладнання хімічного цеху та ведення водно-хімічного режиму на діючих АЕС. Залучення працівників АЕС різних країн, що входять до регіонального центру – доволі розповсюджена та корисна практика.

Вперше у ролі експерта ВАО АЕС-МЦ виступив інженер відділу головного технолога Рівненської АЕС Павло Кузнєцов.

Як зазначає атомник, Рівненська та Білоруська АЕС мають схожі системи циркуляційної системи технічного водопостачання – зворотну систему з баштовими градирнями, за винятком того, що для АЕС Білорусі не проектувалася споруда з очищення додаткової води.

У ході місії експерти ВАО АЕС-МЦ підготували презентації щодо досвіду експлуатації хімічних технологій на власних АЕС, норм водно-хімічного режиму (ВХР) першого та другого контурів, засобів ведення та підтримання ВХР, вимог до якості хімічно знесоленої води та хімічних реагентів (борної кислоти, аміаку, гідроокису літію, етаноламіну, сполук цинку), організації контролю хімічних показників технологічних середовищ.

Також експертна група відвідала майданчик АЕС, ознайомилася з проектною нормативною та експлуатаційною документацією. За результатами місії команда техпідтримки ВАО АЕС-МЦ надала дев’ять рекомендацій щодо покращення діяльності БілАЕС у напрямку «хімія», повідомляють на Рівненській АЕС.