Новий футбольний сезон стартував 15 липня матчем за Суперкубок України між грандами «Динамо» та «Шахтар».

Так, перед початком матчу в Одесі, організатори нагородили Андрія Ярмоленка нагородою за кращого гравця і бомбардира попереднього чемпіонату. А наставник «Шахтаря» – Пауло Фонсека, отримав звання кращого тренера сезону 2016/2017.

Команди вийшли на матч без новачків, за виключенням повернення Мбокані та дебюту нового головного тренера “динамівців”Олександра Хацкевича. Наставник киян був без роботи протягом півроку. А все через звільнення із посади головного тренера збірної Білорусії. Тим часом попередній тренер «Динамо» Сергій Ребров пішов підкорювати Саудівську Аравію.

Цікаво, що стадіон «Чорноморець» в Одесі був майже повністю заповнений глядачами. Місцеві жителі та гості міста не пошкодували грошей та відвідали матч між грандами українського футболу.

З перших хвилин матчу “динамівці” намагалися контролювати м’яч, але першими рахунок відкрили гірники. Бернард знайшов на фланзі Ісмаілі, лівий захисник зробив простріл, а залишений сам навпроти воріт, Факундо Ферейра розстріляв кіпера киян Рудька.

Після цього гра заспокоїлася на полі, але тут своє слово сказали вболівальники «Динамо», закидавши поле файерами. Арбітр матчу Костянтин Труханов на декілька хвилин зупинив матч. Відразу після цього гравці киян підійшли до своїх вболівальників та просили їх заспокоїтись. Вийшло, але ненадовго… У першому таймі «Динамо», по суті, мало лише один момент, удар головою Діамерсі Мбокані.

У другому таймі, на 56-ій хвилині «Шахтар» подвоїв свою перевагу, знову Ісмаїлі зробив простріл зі свого флангу. Та, знову ж, той самий Ферейра забиває у ворота киян другий м’яч. Такий собі “привіт” Морозюку та його правому флангу. Зрештою фани киян закидали штрафну киян файерами повторно. Цікаво, що в той момент у штрафній перебував саме їх гравець, голкіпер Артур Рудько. Тривожний сигнал для України в контексті безпеки на стадіонах майбутнього фіналу Ліги чемпіонів у Києві.

Зрештою, серйозної небезпеки у воріт гірників «Динамо» так і не створило. Хацкевич випустив на підмогу до Мбокані ще одного форварда Беседіна. Втім, це не принесло свої плоди. Не допомогло киянам і вилучення Тараса Степаненка.

Поразка 0:2 для киян, святкування перемоги для чинного чемпіона країни «Шахтаря», проблеми з безпекою на стадіоні…Перший матч сезону видався неоднозначний…

Шахтар – Динамо 2:0

(Голи – Ф.Ферейра 8, 56 хв.)

Шахтар: Пятов — Срна, Кривцов, Ракицький, Ісмаїлі — Малишев (Коваленко, 46), Степаненко — Марлос, Бернард, Тайсон (Дентиньо, 77) — Ферейра (Ордець, 87)

Динамо: Рудько — Морозюк, Віда, Хачеріди, Антунеш — Ярмоленко, Сидорчук, Буяльський (Шепелєв, 79), Циганков (Гонсалес, 69) — Гармаш (Беседін, 62) — Мбокані

Попередження: Степаненко, Бернард — Буяльський, Сидорчук

Вилучення: Степаненко, 80 (друга жовта картка)

1 тур нового чемпіонату розпочався матчем двох дебютантів прем’єр – ліги між «Маріуполем» та «Вересом» . Маріупольців, які декомунізували свою назву з «Іллічівець» на «Міріуполь», важко назвати справжнім дебютантом, адже вони лише за рік повернулися з першої ліги до еліти українського футболу. А ось «Верес» не грав у вищому дивізіоні понад 20 років.

«Маріуполь» зберіг кістяк своєї команди з минулого сезону, а рівняни вийшли на гру, маючи багато новачків.

Сама гра проходила під територіальною та ігровою перевагою «Маріуполя», але «Верес» інколи досить небезпечно контратакував. Найбільш помітним був форвард гостей Михайло Сергійчук. У першому таймі маріупольці двічі влучали у стійку суперника, також впевнено себе почував кіпер рівнян, досвідчений Бандура.

У другому таймі «Маріуполь» просто не відходив від воріт «Вересу», змусивши воротаря рівнян неодноразово рятувати свої ворота.

Все ж у кінці матчу Гринь, який вийшов у «Вереса» на заміну, та Морозенко зі штрафного, могли принести перемогу рівнянам, але змарнували свої моменти.

У підсумку «суха» нічия 0:0.

Маріуполь – Верес 0:0

Маріуполь: Худжамов — Неплях, Вакуленко, Яворский, Кирюханцев — Рудика, Кольцов, Кисіль (Віценець, 84) — Кожанов, Фомін (Мишньов, 18), Чурко (Болбат, 71)

Верес: Бандура — Адамюк, Борзенко, Іщенко, Сімінін — Карасюк, Кучеров (Морозенко, 88) — Е.Пасіч, Г.Пасіч (Волошинович, 63), Степанюк — Сергійчук (Гринь, 56)

Попередження: Кисіль, Мишньов, Рудика, Вакуленко, Яворский — Бандура, Гринь

У матчі в Львові фаворитом вважалися господарі, які в стартовому складі виставили своїх новачків-легіонерів.

«Карпати», які перед початком сезону підсилились гравцями з Південної Америки, зі стартових хвилин помчались в атаку. Вже на 5 хвилині екс-рівнянин Амбросій Чачуа вивів господарів поля вперед. Втім під кінець першого тайму «Карпати» трохи підсіли та дали можливість «Зірці» створити декілька моментів. Захисник господарів Перейра зіграв рукою у своєму штрафному майданчику, як підсумок пенальті, яке реалізував Загальський.

У другому таймі «Карпати» намагались вийти вперед, володіли більше м’ячем, але свого не добились. Гості з Кропивницького на останніх хвилинах матчу навіть могли вийти вперед, але м’яч після удару пройшов в сантиметрах від стійки господарів.

Як підсумок нічия 1:1, якою більше повинна бути задоволена все ж «Зірка». Гості, які за прогнозами експертів, будуть боротися за виживання у елітному дивізіоні, показали, що їх ще рано списувати з рахунків.

Карпати — Зірка 1:1

(Голи: Чачуа, 5 — Загальський, 36 (пенальти))

Карпати: Мисак — Мірошниченко, Нестеров, Перейра, Кортеджано — Голодюк (Клец, 70), Чачуа (Грисьо, 74) — Ксьонз, Худоб’як, Аркес — Рібас (Дебелко, 85)

Зірка: Паст — Фатеєв, Качараба, Ковальов — Полегенько, Драченко, Гедж (Дришлюк, 66), Загальський, Оганесян — Фаворов (Прядун, 46), Эсеола (Панфілов, 63)

Попередження: Нестеров

В Олександрії на стадіоні «Ніка» глядачі очікували справжнього двобою між двома представниками України у єврокубках. Боротьби не вийшло, перемогу впевнено здобули гості.

«Олімпік» відразу з перших хвилин пішов в атаку, перший небезпечний момент «запоров» Моха, але невдовзі Хомутов все ж засмутив господарів, відкривши рахунок у матчі. «Олександрія»  намагалася відігратися, але все ж пропустила другий гол. Захисник «Олімпіка» Дмитро Немчанінов примчав до чужого штрафного майданчика та красиво поцілив у дальній кут.

У перерві матчу головний тренер «Олександрії» Володимир Шаран намагався врятувати гру, перестроївши тактику, але дивідендів це не принесло.

Як результат, перемога «Олімпіка», який із гарним настроєм їде у наступному турі в Кропивницький на гру з «Зіркою».

Олександрія – Олимпік 0:2

(Голи: Хомутов, 16, Немчанінов, 36)

Олександрія: Паньків — Чеботаев, Гітченко, Басов, Бацула — Банада (Пономар, 61), Запорожан (Каленчук, 46) — Полярус, Грицук, Цуріков (Куліш, 72) — Сітало

Олімпік: Махарадзе — Лук’янчук, Кравченко, Шабанов, Немчанінов — Хомутов (Лухтанов, 80), Богданов (Брікнер, 62), Цимбалюк, Шестаков, Моха — Біленький (Федорів, 66)

Попередження: Гітченко, Каленчук, Сітало, Цуріков, Чеботаев, Бацула — Біленький, Немчанінов, Моха.   

Справжня сенсація 1 туру сталася у Запоріжжі, де на стадіоні «Славутич», команда «Зоря» приймала кам’янську «Сталь» . Бронзовий призер минулого чемпіонату вважався фаворитом матчу, а «Сталь» у свою чергу, вважають головним аутсайдером чемпіонату.

Це має свої причини. «Зоря» навіть втративши декількох гравців все ж знайшла підсилення у інших командах. Той же Владислав Калітвінцев має довести, що недарма вважався однією з головних надій нашого футболу.  «Сталь» втратила же декілька провідних гравців та головного тренера Леоніда Кучука, який перебрався у російський «Ростов». Більше того, у червні гостро стояло питання про те чи існуватиме  команда взагалі.

Сама ж гра пройшла для «Зорі» просто жахливо. Команда виглядала дуже пасивно, майже не створюючи моментів біля воріт суперника.

«Сталь» же реалізувала один зі своїх моментів. Просто фантастичний гол забив Якимів. Зрештою небезпечних моментів у цьому матчі було обмаль.

Представник України у Лізі Європи програв свій стартовий матч і Юрію Вернидубу слід задуматись над грою своєї команди, адже у наступному турі у гості приїде непоступливий «Маріуполь»

Зоря — Сталь 0:1

(Гол: Якимів, 60)

Зоря: Шевченко — Сухоцький, Форстер, Чечер, Опанасенко — Гречишкін, Харатін — Калітвінцев, Пауліньо (Любенович, 66), Лунєв (Кабаєв, 59) — Безбородько (Кочергін, 40)

Сталь: Пеньков — Міцик, Данієлян, Грачьов — Михайличенко, Якимів (Книш, 75), Є. Малакян, Місик, Месхі — Кузик (Костенко, 90) — Щебетун (Г. Малакян, 63)

Попередження: Харатін — Данієлян, Михайличенко, Міцик, Пеньков.

Ярослав КОНОПЛЯСТИЙ

П.С.: Відтепер на порталі «Крапка» читайте огляди та актуальну інформацію щодо футбольного життя. Про головні футбольні події дізнавайтеся із публікацій нашого дописувача – Ярослава Коноплястого. У Рівному він відомий, як адвокат, ми ж пропонуємо його матеріали, як футбольного оглядача