Рівняни б’ють на сполох, що містом почав поширюватися гепатит А. Кажуть, що джерелом зараження є вода, яка тече з міського водопроводу. Чиновники ж підтверджують, що хворі на гепатит справді є. Втім переконують: про те, що гепатитом заражаються через вода дізналися з соцмереж.

Інформація про це з’явилася у батьківських групах вихованців дитячих садків і шкіл міста ввечері 31 жовтня. Батьки зазначали, що містом “шириться” гепатит А і джерелом зараження є вода з-під крану. У повідомленнях йшлося про те, що їх джерела інформації не рекомендують рівнянам пити воду з міського водопроводу.

Те, що 14 рівнян звернулися до лікарів із гепатитом А підтверджує і начальник обласного управління здоров’я Юрій Осіпчук.

– Справді наразі в 14 людей підтверджено гепатит А, вони перебувають в інфекційному відділенні міської лікарні. Та швидше за все, джерелом зараження стала не вода, а вірус могли привезти з Єгипту чи Туреччини. Вже після обіду має бути більш детальна інформація, – зазначив він.

У свою чергу начальник міського управління охорони здоров’я додав, що з гепатитом пацієнти почали поступати до інфекційного відділення міської лікарні приблизно два тижні тому.

– Більшість із захворілих родичі, які перебували в контакті між собою.  Вода чи ні стала джерелом зараження – наразі немає інформації. Відповідні дослідження будуть проводитися і вже до кінця дня 1 листопада зможемо сказати про джерела поширення захворювання, – коментує він.

Тим часом директор “Рівнеоблводоканал” Андрій Карауш запевняє, що водою із міського водопроводу ніхто не міг зарадися гепатитом А.

– Ми щодня проводимо дослідження води з міського водопроводу. Так, у результатах проб за 31 жовтня гепатиту чи інших інфекцій не виявлено, вода відповідає нормам, – запевняє він.

Щоправда, пояснити чому в деяких районах міста вода текла темного кольору та з запахом каналізації не може. Мовляв, якщо будуть звернення з конкретної квартири, будинку – тоді й перевіримо причини.

А  рівняни в соцмережах активно обговорюють поширення містом гепатиту А та обурюються, що ні спеціалісти, ані міські чиновники досі не надали жодної інформації, аби не поширювалася паніка.