З  початку року суб’єкти господарювання Рівного вже зареєстрували 131 реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО). Всього ж у Рівному обліковується 1613 одиниць касової техніки.

Податківці нагадують, що використання РРО регулюється Законом України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” від 06.07.1995 № 265/95-ВР.

Зокрема, статтею 9 Закону про РРО визначено випадки, коли підприємці не застосовують ні РРО, ні реєстраційні книжки. На виконання cтатті 10 Закону про РРО постановою КМУ від 23.08.2000р. № 1336 затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням РК та КОРО.

Зауважимо також, що при здійсненні суб’єктом господарювання винятково безготівкових розрахунків (через установи банків) застосовувати РРО не потрібно.

Водночас, відповідно до п. 296.10 Податкового кодексу РРО застосовуються платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізособами – підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищує 1 млн грн. При цьому, платники єдиного податку першої – третьої груп, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, зобов’язані проводити розрахунки за такі товари через зареєстровані належним чином РРО незалежно від обсягу доходу.

Тож у податковій інспекції звертаються до представників бізнесу бути уважними до законодавчих норм та здійснювати господарську діяльність винятково в межах правових вимог.