68-літній Анатолій Добродій із села Радиславка Рівненського району вже більше 40 років займається бджолярством. Спершу працював на пасіці сам, а згодом до справи долучився і син Олег. На обійсті господарів стояло 76 вуликів. “Качаючи” мед у промислових масштабах, Добродії фактично жили з цих доходів.

– Бувало, що незначна частина бджіл гинула під час зимівлі. Та коли серед літа вимер увесь рід, ми оторопіли, – бідкається 38-річний Олег Добродій. – Справа в тому, що поля неподалік Радиславки орендує фермер. Цьогоріч там вирощує кукурудзу, сою та соняшники. З останньої культури ми сподівалися отримати щедрий збір меду. Проте фермер окропив наділи хімікатами з літака. Бджоли потрапили у поле дії цієї речовини, і майже за тиждень загинули усі льотні комахи. Заходиш на пасіку, а біля кожного вулика лежить купка-дві трупів, – каже пасічник.

Коли трапилося нещастя, Олег повіз кілька мертвих бджіл на експертизу. Проте у лабораторії не змогли встановити речовину, від якої загинули комахи. Після чоловік звернувся до обласної спілки пасічників, аби розібратися, як діяти далі. Тоді й дізнався, що його випадок – не одиничний.

Наразі всі обставини щодо цієї ситуації встановлюються. Більш детально читайте згодом на нашому сайті.

Марія МАРТИНЮК