16 фермерів Рівненщини отримають фінансову підтримку від держави за розведення племінних тварин. Вони подали заявки до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України на суму 10,2 млн грн.

Як повідомили у департаменті агропромислового розвитку Рівненської ОДА, 6 агроформувань отримають відшкодування в сумі 9, 4 млн грн за закуплену ними племінну худобу у кількості 714 голів.

10 агроформувань отримають відшкодування в сумі 772 тис. грн за закуплену у підприємств (об’єднань) з племінної справи у тваринництві ідентифіковану сперму бугаїв.

Слід відмітити, що в поточному році було присвоєно статус племінного репродуктора з розведення української чорно-рябої молочної породи ТзОВ «Агрохолдинг «ЗОРЯ» Рівненського району.

Загалом на Рівненщині функціонує 24 суб’єкти племінної справи у тваринництві, в тому числі 16 з розведення ВРХ молочного напрямку (української чорно-рябої та голштинської порід).

Всього на племінних підприємствах утримується 18,7 тис. ВРХ, в тому числі 8,2 тис. корів. Середній надій на корову становить 6230 кг, а вихід телят на 100 корів – 80 голів.

Високий рівень ведення селекційно-племінної роботи підтверджується великим попитом на племінну худобу у племінних сільгосппідприємствах області вітчизняними та іноземними покупцями.

Довідково

У державному бюджеті на 2020 рік на цей напрямок сільського господарства передбачено 300 млн грн. Кошти спрямовують на часткове відшкодування вартості закуплених племінних тварин. А саме – телиць, нетелей, корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності, свинок та кнурців, вівцематок, баранів, ярок, бджолиних пакетів, бджолиних маток, ембріонів великої рогатої худоби, які мають племінну (генетичну) цінність.