На Рівнещині оновили нормативи шкільного харчування. Перший етап реформування шкільного харчування – оновлення нормативної бази – успішно завершено.

Останній і найважливіший документ, Норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, 24 березня був затверджений постановою Кабінету Міністрів України, а вчора – офіційно опублікований.

Тож усі шкільні заклади, у тому числі Рівненські, з 1 вересня 2021 року зобов’язані:

Зменшити кількість цукру у 2-2,5 раза – до 7,5 г на один прийом їжі;
Збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
Зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
Збільшити кількість м’яса так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
Збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню. Раніше кількість молока та кисломолочних продуктів на тиждень становила 100 мл, також було передбачено 100 г сиру кисломолочного та 30 г сметани. Нові норми передбачають наявність однієї порції молока або молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.
З цими та іншими нормативними змінами можна ознайомитися на сайті Кабінету Міністрів України: https://bit.ly/2PXAC1z. Незабаром буде презентовано оновлене меню для шкіл. Його буде розроблено з урахуванням усіх вимог та нормативів.

Нагадаємо, на Рівненщині поступово вдосконалюють процес моніторингу якості харчування у школах та дитсадках.

Зокрема, торік вже оновили обладнання харчоблоків в 98 навчальних закладах, на здорове харчування у школах спрямована ініціатива «Чесний продукт». Також на останній сесії облради внесли зміни до Обласної програми «Дітям Рівненської області – безпечне харчування» на 2020 – 2022 роки, завдяки чому придбають лабораторне обладнання для ГУ Держпродспоживслужби в області для посиленого моніторингу якості харчування.