“Рівнеазот” може зупинитися повністю. Причина – припинення газопостачання підприємству. Про це під час екстренного засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міста заявив голова правління ПАТ “Рівнеазот” Михайло Заблуда.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ:

Політичні ігри чи катастрофа: чим загрожує Рівному зупинка “Азоту”?

На його думку, газопостачання для підприємства припинили безпідставно. У цьому вбачає політичні підстави. Окрім того додає, що наразі борг “Рівнеазоту” перед підприємствами, що постачають газ, становить близько 40 мільйонів доларів. У той час, як борг одеського державного підприємства перед “Рівнеазотом” – близько 400 мільйонів доларів.

– Підприємство може працювати лише за умови, що нам постачатимуть газ, електроенергію і “Рівнеоблводоканал” погасить заборгованість перед “Рівнеазотом”. Наразі її сума становить 11 мільйонів 735 тисяч гривень. Виникла заборгованість впродовж 2015 – 2016 років, – пояснив Михайло Заблуда.

У свою чергу головний інженер “Рівнеоблводоканалу” Анатолій Чабан зазначив, що вони можуть сплачувати лише поточні суми, а заборгованість за попередні роки “погашатимуть” поступово.

Для вирішення питання представники комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Рівного запропонували відправити звернення до Кабінету міністрів України, Рівненської ОДА та облради з вимогою відновити постачання газу для “Рівнеазоту”.

Окрім того, чиновники заявили, що “Рівневодоканал” має забезпечити погашення заборгованість за очистку стічних вод міста на очисних спорудах “Рівнеазоту”. Також виконуватимуться і заходи щодо підготовки до можливого відключення очисних споруд. Ще чиновники проситимуть усі можливі структури відновити аварійне газопостачання. Ці пропозиції члени комісії підтримали одноголосно

Вікторія РИЧКО