Студенти НУВГП зможуть отримати кошти на реалізацію своїх наукових проектів з благодійного фонду Олексія Муляренка, а заразом і попрацювати на благо Рівного. Відповідний меморандум співпраці ректор університету Віктор Мошинський та Олексій Муляренко підписали 29 травня.

Як зазначив ректор НУВГП Віктор Мошинський, така співпраця – важливий крок в історії університету.

– Меморандум про співпрацю між нашим закладом і благодійним фондом Олексія Муляренка став результатом багаторічної дружби та спільної роботи родини Олексія та університету. Я особисто є студентом дідуся Олексія – професора Костіна, шаную його працю і вважаю його одним із найкращих викладачів НУВГП. Нині ж завдяки “Благодійному фонду Олексія Муляренка” студенти  писатимуть наукові проекти, які мають шанс реалізуватися на практиці та стати корисними для міста. Окрім того, наша угода про співпрацю стала першим кроком у напрямку очищення річки Устя і Басівкутського водосховища, адже власне проекти з очищення головної водної артерії Рівного студенти зможуть подати на перший конкурс проектів від благодійного фонду, – каже Віктор Мошинський.

У свою чергу голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко додав, що створення благодійного фонду розпочалося із бажання щось змінити.

– Спершу була ідея, потім шукали інструменти для її реалізації. Так, виникла ідея створення благодійного фонду, який розширює можливості для студентів НУВГП, – ділиться Олексій Муляренко.

А також додає, що зважаючи на те, що зараз є нагальна потреба очистити річку Устя, обрали саме цю тему для конкурсу проектів, які готуватимуть студенти цьогоріч.

– Наукові дослідження із відновлення і підтримки сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану головної водної артерії Рівного нині надзвичайно потрібні. Ця робота нестандартна, потребує індивідуального підходу та різноманітних досліджень, які вже частково напрацьовані НУВГП. Так, у 2017 році університет виконав відповідно до усіх умов технічного завдання аналогічну роботу з досліджень річки Іква. Більше того, НУВГП постійно проводить цільову наукову роботу в напрямку вивчення стану річок Рівненської області, бере участь у різноманітних цільових робочих нарадах і тому повністю володіє ситуацією з зазначеного питання. Тому хочеться, щоб і водойми Рівного очищали за працями наших науковців. Так, прийом конкурсних робіт стартує із 1 вересня і триватиме до 12 жовтня. З 12 грудня члени журі вивчатимуть напрацювання студентів і 1 лютого, на день народження мого дідуся – Олексія Івановича Костіна, оголосять результати конкурсу. Призовий фонд становить 50 тисяч гривень. Ці кошти отримають троє переможців, а ми реалізовуватимемо їх проекти і поступово йтимо до того, аби очистити наші водойми. Зрозуміло, що це потребує часу та комплексного, покрокового підходу, власне ще один крок у цьому напрямку ми й зробили, підписавши Меморандум про співпрацю, – розповів Олексій Муляренко.

Також за словами голови Рівненської ОДА, не залишається осторонь проблеми стану водойм Рівного й підпорядкована йому установа.

– Наразі є договір із департаментом екології та НУВГП про проведення наукових досліджень щодо вивчення стану річки Устя. У результаті таких досліджень плануємо отримати інформацію про стан водойми, рівень токсичності природних вод, оцінку проблеми тощо. Це дозволить мати свого роду карту, по якій працювати далі, – коментує Олексій Муляренко.

Нині ж радить студентам не втрачати час і приступати до роботи над проектами.