Кожен день має свою історію, сповнений цікавими фактами та подіями, які відбувалися у різні роки. Чим запам’яталося 1 липня в історії України та світу – пропонуємо дізнатися рівнянам у нашій добірці цікавих фактів.

Прикмети дня

 1 липня вшановується пам’ять мучеників Леонтія, Іпатія і Федула. У давні часи 1 липня відзначався Ярилин день – день пекучого сонця. З цієї нагоди організовувались народні гуляння. Наші пращури в цей день спостерігали за травою: якщо вранці вона суха – на ніч буде дощ. У цей час відцвітає малина, починають квітнути лілії.

Цей день в історії

1569 — Велике князівство Литовське й Польське королівство підписали Люблінську унію про створення спільної держави — Речі Посполитої
1643 — почалося 6-річне засідання Вестмінстерської Асамблеї, що реформувала англіканську церкву
1751 — надрукований перший том «Енциклопедії, або Тлумачного словника наук, мистецтв і ремесел», виданий Дені Дідро і Жаном Лероном д’Аламбером
1823 — створена федерація Сполучені Провінції Центральної Америки (включала Гватемалу, Гондурас, Сальвадор, Коста-Рикуі Нікарагуа)
1867 — Канада стала самокерованим домініоном Великобританії
1858 — Чарлз Дарвін у Лондоні вперше представив свою теорію еволюції
1877 — відбувся перший Вімблдонський турнір — розігрувалась першість серед чоловіків і переможцем став Спенсер Гір
1946 — проведено перше повоєнне випробування атомної бомби на атолі Бікіні
1982 — запущено перший пошуково-рятувальний супутник «Космос-1383»[ru], створений СРСР, Францією та США
1997 — Гонконг був переданий під управління Китаю.

Цього дня народилися

1676 — Готфрід Вільгельм Лейбніц, німецький мовознавець, математик, фізик і філософ, засновник Бранденбурзького наукового товариства (пізніше — Берлінська АН)
1961 — Діана, принцеса Уельська.