Любов до України, гордість за її Героїв, жага свободи і незалежності, світло, яке завжди перемагає темряву, сюжети, що надихають на роздуми та щира надія на Перемогу. Все це гармонійно поєдналося у картинах 13-річного художника Данила Ноздрі. Сьогодні, 21 січня, персональна виставка юного киянина під символічною назвою “Кольори свободи” відкрилася у Рівному. Представлені полотна в галереї  “Євро-Арт”. Сайт “КРАПКА” пропонує своїм читачам відчути емоції, які своїми роботами хотів передати художник.

Попри юний вік Данило Ноздря демонструє глибокі та філософські картини. В експозиції “Кольори свободи” представлено 32 роботи автора.

Малювати хлопчик почав у 8 років. Нині доробок художника налічує більше ста полотен, чимало з яких були представлені та відзначені за кордоном. Зокрема, його картина “Ні – війні!” отримала другу премію на міжнародному конкурсі “Вуса Далі” в Мадриді (Іспанія), а робота “Листопад. Змерзлі хризантеми у саду” – два гран-прі на міжнародних конкурсах художників у Валенсії та в Монте-Карло. Тим часом одну з картин Данила – “Світ переможе зло” у грудні минулого року продали на аукціоні в місті Цюрих (Швейцарія). Кошти ж, отримані від цього, організатори спрямують на підтримку будівництва в Рівному центру з психологічної допомоги українцям, які постраждали від війни. Відтак, символічно, що виставку “Кольори свободи”, мають можливість побачити й рівняни.

“Кольори свободи” – здебільшого це роботи, написані за період, повномасштабної війни в Україні. Так, ми можемо побачити сюжети, присвячені незламності “Азовсталі”, мужності Херсону, безстрашності нашого народу перед рашистами, світлу, яке перемагає темряву та тому, що українці цінують найбільше – своїй свободі й незалежності.

“Кольори свободи” – стала п’ятою та особливою виставкою киянина, адже мандрують експозиції низкою міст України. Як розповіла бабуся і за сумісництвом менеджер художника Тетяна Кремешна-Морачевська, Рівне стало третім містом, де представлені ці картини, та четвертим епізодом виставки.

– Експозиція вже побувала в двох музеях у Києві, в Вишгороді, тепер – у Рівному, а далі помандрує в Львів, Ужгород, Трускавець та Івано-Франківськ. Це, так би мовити, пересувна виставка, з якою нас запросили в різні куточки України. У картинах, представлених в експозиції, переважають патріотичні мотиви, а сама виставка присвячена любові до України та незламності українців. Мають сюжети й філософські мотиви, які стимулюють до роздумів, – коментує Тетяна Кремешна-Морачевська.

Сам ж Данило Ноздря каже, що поки військові захищають нас на фронті, важливо, аби кожен українець організувався і був корисним своїй країні. Він ж – художник, тому за допомогою пензля і фарби показує іншим, якою прекрасною є Україна та в чому феномен українців.

Привітати художника із відкриттям виставки прийшли його рідні, знайомі, чимало місцевих художників і рівнян-любителів мистецтва.

Так, митці, які завітали на відкриття виставки в Рівному, відзначають особливість робіт Данила Ноздрі. Зокрема, художник Анатолій Іваненко сказав, що Данило – талановита та творча особистість, що проявляється у його роботах.

Також він побажав своєму юному колезі й надалі творити та радувати глядачів своїми картинами.

Крім того, гості виставки побачили в картинах Данила чуттєвий патріотичний вибух яскравості та оптимізму. Ділячись своїми враженнями від експозиції, рівняни зазначають, що в роботах юного художника прослідковується бажання автора наблизити Перемогу України. Та додають, вірять, що з такою молоддю це обов’язково вдасться.

Тим часом в галереї “Євро-Арт”, де представлена експозиція, кажуть, що в картинах Данила Ноздрі вдало поєднані експресія і романтика, модернізм й авангардизм. Все це представлено на полотнах великих форматів. Власне, у цьому й полягає особистий колорит Всесвіту, який демонструє світові 13-річний киянин.

Нагадаємо, побачити виставку “Кольори свободи” можна до 5 лютого у Рівному в галареї “Євро-Арт”, що на Проспекті Миру,4.