У Рівному відбулося засідання жіночого політичного клубу – громадянської платформи, покликаної допомогти збільшити представництво жінок на всіх рівнях прийняття політичних рішень.

Так, представники ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» та ГО «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка» провели спільне засідання жіночого політичного клубу – громадянської платформи, покликаної допомогти збільшити представництво жінок на всіх рівнях прийняття політичних рішень.

Захід став продовженням роботи учасників коаліції «За рівні можливості» у напрямку втілення в життя найкращих світових практик у сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Під час засідання клубу було налагоджено діалог між громадськими активістами та представниками політичних партій, а також вироблено спільну стратегію по збільшенню представництва жінок на всіх рівнях прийняття політичних рішень.

За словами експерта Центру «Сівітас» В’ячеслава Доліда, незважаючи на наявність національного законодавства.

– А також на цілу низку міжнародних зобов’язань України стосовно питання забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, представництво жінок у політичній сфері залишається на низькому рівні. Як приклад можна навести Рівненську обласну та міську ради. Так, у першій жінки обіймають лише 13% місць (8 жінок з 64 депутатів), у другій – 21% (9 жінок з 42 депутатів), – додав він.

Ідея та цінність гендерної рівності продовжує втілюватися на державному рівні. Так, на виконання Закону «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», зобов’язань України щодо виконання Конвенції ООН про ліквідацію усіх форм дискримінації щодо жінок та інших міжнародних актів 5 квітня Кабінет Міністрів своєю постановою затвердив Концепцію Державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 р.

Ознайомивши присутніх зі згаданим актом юрист Центру «Чайка» Тетяна Мельник зазначила, що реалізація програми дозволить збільшити частку жінок серед депутатів Верховної Ради України, обласних рад та місцевих рад міст обласного значення.

Аби спланувати конкретні заходи, які можуть бути реалізовані з метою сприяння ширшій присутності жінок та посиленню їхнього впливу в політичних партіях, необхідно визначити вихідні пункти та реальний стан справ. Саме тому доктор соціологічних наук, професор Олеся Кириленко розробила методологію дослідження паритетності гендерного представництва в керівництві партійних осередків Рівненщини.

Як зазначила авторка методології, моніторинг дозволить отримати інформаційну картину рівня гендерного представництва в політичних партіях, органах політичної влади, виборчих списках; здійснити аналіз факторів, які визнають стан дотримання паритетності гендерного представництва в керівництві партійних осередків, виборчих списків; визначити технології забезпечення паритетного гендерного представництва в керівництві партійних осередків, виборчих списків. За результатами моніторингу осередкам політичних партій буде запропоновано широкий спектр дій щодо сприяння жінкам у їх участі в політичному житті.