Порядок нарахування податку на доходи фізичних осіб змінився цьогоріч для підприємців Рівненщини.

Як роз’яснила начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб ДПІ у Рівному Наталія Фесовець, законом внесено дві зміни, які стосуються звільнення від оподаткування вартості путівок на відпочинок, наданих роботодавцем, та впровадження єдиної бази даних звітів про оцінку нерухомості, яка застосовується під час продажу нерухомості.

Зокрема, доповнено пп.165.1.35 п.165.1 ст.165 ПКУ абзацом 2, відповідно до якого звільнено від оподаткування вартість путівки на відпочинок, оздоровлення та лікування, у т.ч. на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або членів його сім’ї першого ступеня споріднення, яка надана роботодавцем — платником податку на прибуток підприємств безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) раз на календарний рік, за умови, якщо вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня податкового (звітного) року (у 2018 році ця сума становить 18 615,00 грн.).

Щодо єдиної бази даних звітів про оцінку під час продажу нерухомості, то з 01.01.2018 у п. 172.3 ПКУ прописали, що дохід фізособи від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи із ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону, та зареєстрованої в єдиній базі даних звітів про оцінку.

Тобто, абсолютно новим є те, що у 2018 році буде створено Єдину базу даних звітів про оцінку, яка забезпечуватиме розміщення, створення, зберігання й оприлюднення всієї інформації про об’єкт нерухомості та його вартість, електронне визначення оціночної вартості, автоматичний обмін інформацією та документами з авторизованими електронними майданчиками й користування сервісами з автоматичним обміном інформацією, доступ до якого здійснюється за допомогою мережі Інтернет.

Нотаріус в обов’язковому порядку повинен буде під час посвідчення правочинів, для яких передбачено чинним законодавством України отримання нотаріусом звіту про оцінку, перевіряти реєстрацію такого звіту в єдиній базі даних звітів про оцінку та наявність присвоєного йому унікального номера.

Якщо звіт про оцінку не буде зареєстрований у єдиній базі даних звітів про оцінку та не матиме присвоєного унікального номера, він вважатиметься недійсним.

Така база даних звітів про оцінку нерухомого майна створена з метою запобігання заниження бази оподаткування (оціночної вартості) при продажу нерухомого майна.