Вже цієї ночі в храмах Рівного освячуватимуть великодні кошики. Портал “КРАПКА” пропонує добірку корисної інформації щодо того, у яких храмах і коли освячуватимуть паски, які продукти обов’язково мають бути в святковому кошику, а яких краще не класти, як і за скільки можна прикрасити корзину та в скільки обійдуться продукти для освячення

Коли в храмах Рівного освячуватимуть великодні кошики?

У ніч із 15 на 16 квітня у храмах Рівного освячуватимуть великодні кошики. Освячувати паску в Свято-Покровському та у Свято-Воскресінському соборах Рівного розпочнуть ще напередодні Великодня ввечері 15 квітня. Триватимуть богослужіння до 20 години.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Архієпископ Іларіон очолить великодні богослужіння у храмах Рівного

Велика субота: що рівнянам варто знати про цей день?

Великодній кошик: які продукти символічні, а що рівнянам краще не класти для освячення?

Нині до освячення несуть найрізноманітніші продукти, страви та навіть… столові прибори. Втім, священики кажуть, що все ж є певні обмеження щодо того, що можна освячувати.

За словами керівника прес-служби Української православної церкви Київського патріархату протоієрея Василя Рудніцького, у кошик варто покласти паску – це символ хліба вічного життя, Агнця Божого.

– За звичаєм, таких хлібів випікають декілька – окремо кожному члену родини, але обов’язково має бути одна велика – для спільної святкової трапези. Сир і масло – продукти з молока, які не створені людиною, а подаровані людям. Вони є символами жертовності Бога. Яйця (писанки, крашанки) – один із символів Великодня. У багатьох народів яйце вважалося джерелом життя і початку світу, в пасхальному кошичку воно означає нове життя і відродження. Освячення м’ясних страв сягає коренями ще у старозавітню Пасху, адже на це свято споживали жертовне ягня, яке було прообразом Ісуса Христа. У молитві перед освяченням священик промовляє «Споглянь, Господи Ісусе Христе, Боже наш… й на всі страви м’ясні, благослови і освяти їх». Тому часто у кошику має бути щось із м’ясних продуктів, це може бути шинка, ковбаса тощо. Також в іншій молитві священик просить у Бога благословити «сир, масло, яйця й іншу поживу… Хрін – це міцне коріння, гіркота якого нагадувала євреям гіркоту полону єгипетського, а нам – гіркоту полону гріха. Сіль — символ повноти та достатку. У Біблії сіль символізує один із засобів зв’язку Бога з його народом. Під час Нагірної проповіді Ісус Христос називає своїх учнів «сіллю землі». Традиційно, кошик накривають вишитим рушником, візерунок на якому також символізує життя і вічність. Коли ж настане час освячення – обов’язково запаліть свічку в кошику, – додає отець Василь.

У скільки рівнянам обійдуться продукти для великоднього кошика?

У великодню ніч прийнято освячувати кошики, в яких обов’язково має бути паска, писанки, сир, масло, ковбаска, хрін і сіль. Також часто у кошик кладуть різноманітні смаколики, інші м’ясні вироби, овочі, гірчицю тощо.

Середня вартість найпопулярніших продуктів для великоднього кошика цьогоріч обійдеться у 370 – 420 гривень. Це без урахування самої корзини, рушника, серветок та іншого  декору.

Якщо ж додатися інші продукти, наприклад, помідори, огірки, яблука, то ціна великоднього кошика зросте приблизно до 500 – 530 гривень.

Тим часом за даними Інституту аграрної економіки, вартість великоднього кошика за середніми цінами по Україні складе приблизно 377 гривень. Це на 28 гривень, або на 8% дорожче, ніж минулоріч. Тоді мінімальний набір продуктів коштував у межах 350 гривень.

До речі, рівняни нарікають, що сьогодні вартість усіх продуктів у Рівному зросла. Наприклад, якщо ще кілька днів тому домашні яйця можна було придбати за 15 – 17 гривень десяток, то сьогодні їх вартість сягає і 20 – 23 гривень.

Також подорожчали м’ясні вироби, сир і найпопулярніші продукти до великоднього столу.

У скільки рівнянам обійдеться прикрасити кошик?

Впродовж останніх кількох років серед рівнян набуває популярності не лише продуктовий вміст корзини, а і її зовнішній вигляд. Та й вибір великодніх прикрас цьому сприяє – самі кошики на будь який смак і гаманець, різноманітні серветки, кружевні прикраси, декор, квіти, зелень, писанки тощо.

В середньому великодній кошик (з урахуванням самої корзини) за рівненськими цінами можна прикрасити в межах 300 – 400 гривень. Якщо ж вишити рушник самому та зробити декор своїми руками, то це обійдеться дешевше. Продавці кажуть, що зекономити можна в межах 100 гривень. З огляду на те, що ціни перед святом зросли практично на все, не виключено, що на декорі рівняни зекономлять. Адже приблизно за ці ж кошти можна придбати і продукти для освячення.

Рецепти пасок від рівненських політиків

Напередодні Великодню триває чимало приготувань і чи не найголовніше – випікання паски. Кожна господиня має свій рецепт святкового хліба та секрети, що робити, аби все вдалося. А для тих, хто ще сьогодні пече паску пропонуємо добірку рецептів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Великдень-2017: коли рівнянкам пекти паску та яких правил дотримуватися?

Так, наприклад, для приготування сирної паски потрібно:

П’ять яєчних жовтків, які збиваються міксером до білого кольору разом з ½ склянки цукру. Потім додати 100 грам сметани і продовжувати збивати до отримання густої однорідної маси.

До готової маси потрібно додати ще 700 грам протертого сиру, трішки манної крупи, родзинки, горіхи, корицю та трішки цедри лимону. Все ретельно перемішати і викласти у змащену вершковим маслом форму для запікання.

Випікати паску в духовці, розігрітій до 180 ⁰, протягом 40 – 50 хвилин, до утворення рум’яної скоринки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Де святитимуть великодні кошики керівники Рівного та області?