Вже 16 квітня відзначатимуть найсвітліше християнське свято – Великдень. У цей день прийнято освячувати кошики, у яких обов’язково має бути паска, писанки, сир, масло, ковбаска, хрін і сіль. Також часто у кошик кладуть різноманітні смаколики, інші м’ясні вироби, овочі, гірчицю тощо. У скільки ж рівнянам обійдуться продукти для освячення цьогоріч – читайте у матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Великодній кошик: які продукти символічні, а що рівнянам краще не класти для освячення?

Паска

Який ж Великдень без паски. Цьогоріч ціна на святковий хліб, залежно від ваги, коливається від 25 гривень за маленьку пасочку та до 100 – за велику.

Середні ж паски коштують у межах 30 – 50 гривень. Якщо ж бажаєте придбати паску відразу в святковій упаковці – за це також доведеться доплатити. Такі на 5 – 10 гривень дорожчі, аніж аналогічного розміру без упаковки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Великдень-2017: коли рівнянкам пекти паску та яких правил дотримуватися?

Рівнянка ділиться секретом, як зробити святкові яйця без фарби та спекти смачну паску [ФОТО]

Писанки

Вартість яєць на ринках Рівного напередодні Великодня коливається від 8 до 16 гривень за десяток. Як пояснюють продавці, все залежить від того, чи це домашні яйця, чи “інкубаторські”, породи курей тощо.

У супермаркетах ж міста пропонують “акційні яйця”, ціна яких в межах 8 – 9 гривень за десяток.

Фарби для яєць коштують від 2 до 5 гривень за пакетик, залежно від маси та виробника. Якщо ж купувати набір із кількох кольорів, то залежно від кількості, ціна таких фарб коливається від 5 до 14 гривень.

Наклейки та інші прикраси для писанок коштують від 2 до 12 гривень, залежності від способу наклеювання, кількості і того ж таки виробника.

В середньому десяток вже пофарбованих великодніх яєць у Рівному обійдеться в межах 12 – 16 гривень, дивлячись чим будете прикрашати.

Якщо ж ви бажаєте зробити цікавіші писанки, нині в магазинах пропонують різноманітні набори для прикрашання яєць, ціна яких від 20 і до 100 гривень. Тому такі писанки обійдуться дорожче.

Сир, масло

Масло у Рівному пропонують придбати в межах 80 – 135 гривень за кілограм. Ціна залежить від виробника, складу, жирності продукту тощо, пояснюють продавці. Якщо ж купувати масло в фасоване 200 грам, то його ціна коливається від 26 до 34 гривень за упаковку.

Вартість творогу, в залежності від жирності та маси коливається від 20 гривень за 200 грам до 62 гривень за 450 грам.

М’со, ковбаса

Придбати так звану домашню ковбасу у Рівному пропонують від 75 гривень за кілограм курячої до 145 гривень за кілограм свинної. Кільце ковбаси обійдеться в межах 35-60 гривень, залежно від маси та виробника.

Бабусі ж “з рук” продають дещо дешевше – від 30 до 50 гривень за кільце.

Шинка ж у магазинах міста коштує від 80 до 130 гривень за кілограм, залежно від складу та виробника. Рулет дорожчий – від 120 до 185 гривень за кілограм, ціна балика сягає до 190 гривень за кілограм. Ковбасу, залежно від виробника та складу можна придбати в межах від 70 і до 200 гривень за кілограм.

Хрін

Вартість хрону в Рівному коливається від 7-8 гривень за 200-грамову баночку до 11-14 гривень за 500-грамову. “З рук” можна купити дешевше – за 10 – 12 гривень за 500-грамову банку.

Смаколики

Вартість різноманітного печива та смаколиків коливається від 40 і до 150 гривень за кілограм. Все залежить від того складу та виробника. Найпопулярнішігорішки-грибочки зі згущеним молоком нині вартують від 75 до 110 гривень за кілограм. Ціна залежить від виробника, чи є в середині печива горіх та чи прикрашене воно.

Тому й виходить, що середня вартість найпопулярніших продуктів для великоднього кошика обійдеться у 370 – 420 гривень. Це без урахування самої корзини, рушника, серветок та іншого  декору.

Якщо ж додатися інші продукти, наприклад, помідори, огірки, яблука, то ціна великоднього кошика зросте приблизно до 500 – 530 гривень.

Тим часом за даними Інституту аграрної економіки, вартість великоднього кошика за середніми цінами по Україні складе приблизно 377 гривень. Це на 28 гривень, або на 8% дорожче, ніж минулоріч. Тоді мінімальний набір продуктів коштував у межах 350 гривень.

Вікторія РИЧКО