Він був австралійцем із українським корінням і з перших днів повномасштабного вторгнення ворога на територію нашої держави за покликом серця, подолавши половину земної кулі, долучився до боротьби. Так, 24-річний Сейдж О’Доннелл в квітні 2022 року опинився у Рівному та став інструктором в одному з підрозділів ДФРМТГ №1.

Стати на захист територіальної цілісності України його спонукали кадри жертв російської агресії в Бучі, які він побачив. Тому, молодий австралієць без вагань вирішив застосувати свої військові навички на захист нашої держави. Адже Сейдж не з чуток знав, що таке російська навала, оскільки його родичі служили в Українській Повстанській Армії і він чув чимало історій про жорстокість російських агресорів.

З часу свого прибуття у Рівне Дон готував особовий склад протистояти ворогу та проводив низку навчань, які потім допомогли зберегти життя військовим і добровольцям у зоні бойових дій. Зокрема, Сейдж О’Доннелл навчав тактичному переміщенню малих підрозділів у межах міської забудови та на пересічній місцевості, орієнтування підрозділу на незнайомій місцевості за допомогою карти, компасу, або без них. Також він проводив навчання із техніки виявлення та відбиття атак диверсійних груп, захвату, обстеженню, замінуванню та розмінуванню транспортних засобів, евакуації поранених, тактиці ведення ближнього бою (CQB) тощо.

За час свого перебування у Рівному Сейдж полюбив це місто і мріяв, що по завершенню війни залишиться тут жити, згадують побратими. Та доля розпорядилася по-іншому.

Восени 2022 року Сейдж О’Доннелл, дізнавшись про загибель свого друга, також інструктора ДФРТГ – Кшиштофа Тифеля, перейшов у склад Інтернаціонального легіону. Так, у листопаді він відправився у зону бойових дій захищати цілісність України на передовій. Під час виконання одного з завдань Сейдж О’Доннелл з позивним «Чайка» був уражений снарядними осколками. Це сталося 21 грудня 2022 року в Луганській області.

За день до від’їзду з Рівного у зону бойових дій, Дон передав своїй подрузі Валерії листа з інструкціями відкрити його, якщо він загине та повідомив, що лист адресований усім українцям…

…Українці почули цей лист через рік – сьогодні, 21 грудня, у річницю загибелі Сейджа. У ньому Герой подякував рівнянам за те, що поділили свої серця і домівки з ним та зазначив, що українці змінили його життя і зробили «його крайній розділ дивовижним»… А також додав, що не хоче, щоб його рідні та побратими сумували, адже він обрав мати хоч і коротке, втім наповнене змістом життя напротивагу пустому…

Захід із вшанування справжнього патріота України, австралійця з повстанським корінням, відбувся у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. За словами директора краєзнавчого музею Олександра Булиги, велику повагу викликає те, що Сейдж ОʼДоннелл замість того, щоб спокійно жити в своїй сонячній країні вирішив захищати цілісність України. Також він запропонував передати речі Героя до музею, аби майбутні покоління знали про його подвиги.

Тим часом друзі та побратими Сейджа досі не вірять, що він загинув і згадують його як добру та чуйну людину з хорошим почуттям гумору, відповідального військового інструктора, справжнього професіонала та найкращого побратима, який завжди підтримував і дарував надію.

Як зазначив командир ДФРМТГ №1 Олег Садовський, Сейдж ОʼДоннелл і його друг Кшиштоф Тифель прийшли інструкторами до рівненських добровольців за покликом серця.

-Вже рік пройшов, як хлопці, справжні професіонали та патріоти загинули, а я досі не можу говорити про них в минулому. І ми їх памʼятаємо та хочемо вшановувати належним чином. Надіюся, у цьому нас підтримає й місцева влада. І портрет Сейджа буде встановлений поруч із іншими загиблими Героями на майдані Незалежності та на меморіалі Памʼяті і нам не буде соромно дивитися в вічі його матері Роксані, – каже Олег Садовський.


У свою чергу заступник командира роти ДФРМТГ, яку тренував австралієць, Мирослав Бартосевич додав, що Дон «Чайка» запамʼятався йому, як людина, яка поєднувала в собі військовий професіоналізм і цивільну безтурботність.

-Коли він працював – це було жорстко та професійно, та у перервах між тренуваннями – він «світився», завжди всіх підтримував, і своїм добрим гумором та посмішкою вселяв надію на краще, – каже Мирослав Бартосевич.

І навіть через рік після загибелі Героя, його знайомі, побратими досі надихаються професіоналізмом та силою характеру, яка була у Сейджа О’Доннелла «Чайки».

До слова, Сейдж О’Доннелл один із семи австралійців і новозеландців, які загинули під час бойових дій в Україні з початку повномасштабної війни.