Перший Маковий Спас або, як його ще називають в народі, Маковія, відзначають православні християни сьогодні, 14 серпня. Цей день вважається одним із трьох великих церковних свят, присвячених Спасителю – Маковія, Медовий Спас або Маковий Спас. Також від цього дня починається Успенський піст, який триває 2 тижні до 28 серпня. Що рівнянам варто знати про свято Маковія – читайте далі.
Історія свята
Перший Спас – велике свято для всіх християн, оскільки здавна цього дня відзначається відразу кілька значних подій.
По-перше, у цей день православна церква відзначає Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. У храмах заведено винесення і поклоніння Хресту, щоб позбутися хвороб і очиститися від гріхів.
По-друге, з цим святом збігається і тому приурочений день пам’яті семи мучеників Маккавеїв, їхньої матері Соломонії і учителя Єлеазара, які в 166 році до н. е. прийняли мученицьку смерть від сирійського царя Антіоха Епіфана за свою віру і сповідування Істинного Бога. У православній традиції Макавеї уособлюють символ непорушності в дотриманні християнських заповідей.
Вважається, що назва свята Маковія утворилася, шляхом накладення імені Маккавея і співзвучної з ним рослини маку, який дозріває у цей час.
Традиція свята
Сьогодні досхочу їдять мед, не дарма ж Спас Медовий, а також чистять та впорядковують криниці й джерела.
За давнім звичаєм на Медовий Спас віруючі приносять у храми мед для освячення. Традиція ця пов’язана зі стародавньою настановою – перший урожай приносити Богові і лише після цього споживати самим.
Цього дня у храмах також освячують букети з трав та квітів – «маковійчики». Здавна вважається: якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути господарство.
Традиційно на свято готували й пироги, вареники, пряники з маком і медом, а також улюблені дітьми шуліки – печені коржі, які дрібно ламали і заливали медом і розтертим маком.
Серед українців свято Маковія одне з найпоетичніших і найшановніших. У дохристиянські часи цього дня вшановували Богів Спасів і освячували квіти, городину та криниці. Зрештою, прийнявши християнізовану назву, люди зберегли давні традиції і дотримуються їх до сьогодні.
Що освячують цього дня?
14 серпня у храмах святять воду, літні трави, квіти і мак. У букетах-маковійчиках зазвичай є літні квіти і трави: чорнобривці, барвінок, айстри, жоржини, гвоздики, базилік, м’ята, чебрець, любисток, полин, деревій тощо. Але обов’язково в маковійчику мали бути стиглі голівки маку.
А, наприклад, на Житомирщині в букет додавали моркву, качани кукурудзи, горох, квасолю, кріп. Жителі Черкащини святили вінок із квітів і колосків зі свічкою, щоб і господарство процвітало.
На Поділлі святили снопи із трав і овочів, з якими обходили будинки, двори та городи, щоб наступний рік був урожайним.
Освяченими маковійчиками вдома прикрашали образи і зберігали до весни, використовуючи за потребою в якості оберегів та зілля. Весною мак сіяли в городі, а квіти на Благовіщення дівчата вплітали у волосся.
Також на Маковія святили свіжозібраний мед у стільниках, а після цього їм щедро пригощалися.
Ще на це свято обов’язково святиться вода в річках, озерах, колодязях та інших водоймах. Вона вважається цілющою і цінується не менше на Стрітенську воду.