Напередодні Великодню триває чимало приготувань і чи не найголовніше – випікання паски. Кожна господиня має свій рецепт святкового хліба та секрети, що робити, аби все вдалося. Традиційно паску випікають у Великий четвер, який рівняни відзначатимуть 13 квітня. А за якими рецептами печуть паску рівненські жінки-політики та яких правил приготування дотримуються – дізнавалася журналіст порталу “КРАПКА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Великдень-2017: коли рівнянкам пекти паску та яких правил дотримуватися?

Рівнянка ділиться секретом, як зробити святкові яйця без фарби та спекти смачну паску [ФОТО]

Екс-в.о. голови Одеської ОДА, активістка Соломія Бобровська: Пасочки печуть із чистими думками, зі сходом сонця

– Традиційно паску для нашої сім’ї готувала бабуся. Коли її не стало, мама перейняла по старшинству традицію. Пасочки печуть зранку лише в четвер, або в суботу. З чистими думками, зі сходом сонця, – зазначає Соломія.

А також ділиться маминим рецептом приготування паски. Для приготування потрібно:

1л молока, 800г цукру, 300г дріжджів, 4-6 ст л муки, яку варто розчинити опару. Далі 400 г м’якого масла перетерти з 1-1,5 кг муки, додати до цієї маси, збитих разом перед тим 15жовтків та 5 яєць. Після цього додати ще 20г сметани і опару, яка буде бродити.

Всю масу змішати, щоб тісто було не тверде і накрити, поставивши в теплому місці. Коли перший раз зійде тісто, варто додати промиті родзинки, ванілін, мигдаль і цукати. Також можна додавати цедру з лимона, кардамон, куркуму. Коли тісто зійде вдруге, викласти у формочки. Далі випікати приблизно 50 хвилин при темпаратурі 180

Депутат Рівненської облради Оксана Лозова: У процесі приготування пасхи головне – це гарний настрій

– У процесі приготування пасхи головне – це гарний настрій та починати з молитви. Не можна злитись, сваритись. Рецепт, за яким випікаю я, розрахований був на всю нашу родину, – каже Оксана.

Для приготування потрібно:

1 літр молока, бажано домашнього. Кількість пасочок залежить від об’єму посуду, в якому їх випікають – чим більший, тим менше пасочок вийде.

Також знадобиться 8 яєць 4 склянки цукру, 100 грамів дріжджів, 250-300 грамів масла, борошно (стільки, щоб тісто було еластичне).За смаком можна додавати родзинки, ванілін.

Готувати наступним чином: яйця із цукром збити та додати тепле молоко. Дріжджі розчинити у невеликій кількості теплого молока і додати їх до усієї цієї яєчно-молочної маси. Потім влити розтоплене масло, вмішуємо борошно стільки, щоб тісто було еластичним, але не густим.

Поставити тісто у тепле місце, щоб підійшло. Коли підійде, додати родзинки і ванілін. Окрім того, можна додати сухофрукти, або ще щось за смаком, але не багато, бо паска може просто не зійти, як слід, або тріснути.

Після додавання родзинок ще раз вимішати тісто, але легше. Знову дати тісту постояти, доки зійде. Далі викласти у форми, воно має знов підійти. Перед випіканням змастити верх пасок збитим яйцем. Випікати у добре розігрітій духовці, приблизно при темпаратурі 180 градусів. А там уже слідкувати, щоб не підгоріла.

Депутат Рівненської міськради Людмила Чирак: Паску печу за маминим рецептом

– Паску я печу два роки поспіль. Готую її за маминим рецептом, виходить смачно, кажуть рідні, – ділиться Людмила.

Готує паску за наступним рецептом:

0,5 л молока довести до кипіння і додати до нього 125 г масла, 100 г дріждів, далі це все перемішати. До суміші додати 0,5 стакани цукру і залишити на годину, щоб “підійшло” тісто.  Далі збити стакан цукру, 8 жовтків та 2 яйця. Потім усе це змішати і залишити на годину, щоб ще “підійшло”. 

Потім додати 0,25 стакани олії і трішки солі, замісити не густо молоко з мукою. За бажанням можна додати родзинки, цукати, попередньо замочивши їх.

Екс-депутат Рівненської міськради Лариса Зелінська: Запечена сирна паска має дуже яскравий смак і аромат

– Щороку я обов’язково печу сирну паску, яку дуже люблять коштувати рідні. До речі, запечена сирна паска має дуже яскравий смак і аромат, – додає Лариса.

А також ділиться фото своєї паски з минулого року.

Для приготування потрібно:

П’ять яєчних жовтків, які збиваються міксером до білого кольору разом з ½ склянки цукру. Потім додати 100 грам сметани і продовжувати збивати до отримання густої однорідної маси.

До готової маси потрібно додати ще 700 грам протертого сиру, трішки манної крупи, родзинки, горіхи, корицю та трішки цедри лимону. Все ретельно перемішати і викласти у змащену вершковим маслом форму для запікання.

Випікати паску в духовці, розігрітій до 180 ⁰, протягом 40 – 50 хвилин, до утворення рум’яної скоринки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Великодній кошик: які продукти символічні, а що рівнянам краще не класти для освячення?

У скільки рівнянам обійдуться продукти для великоднього кошика?

Смачної вам паски!