Чотири болота Полісся охоронятимуть на світовому рівні. Адже вони увійшли до переліку угідь міжнародного значення, які охороняються згідно Рамсарської конвенції.

Це стосується боліт «Торфово-болотний масив Переброди», «Біле озеро та болото Коза-Березина», «Болотний масив Сира Погоня», «Болотний масив Сомине». Останні три угіддя отримали статус міжнародних нещодавно.

Усі чотири масиви знаходяться на території Рівненського природного заповідника.

За словами екологів, важливість болотяних систем полягає в тому, що вони зберігають воду, її очищують, акумулюють радіонукліди.

Водно-болотяні угіддя є аналогом тропічних лісів. Вони поглинають вуглекислий газ та збагачують повітря киснем. Цим самим зменшують парниковий ефект. Ці території є важливими для збереження птахів, тварин та рослин, в тому числі й червонокнижних видів.

Підорлик великий. У світі є 1200 пар цих птахів. У Рівненському природному заповіднику гніздяться 6 пар.

 

Також на думку фахівців, важливо визначити перелік прилеглих до водно-болотних угідь ділянок. Потому провести перемовини із землекористувачами щодо отримання від них дозволу на приєднання їх до рамсарських територій.

 

Окрім того, екологи наголошують на необхідності виготовлення інформаційних знаків та паспортів боліт з їх детальним науковим описом, повідомляють у Рівненській ОДА.