Свято весни та жінок, попри суперечності в поглядах і його історичні корені, все ж залишилося в українському календарі 8 березня. У Рівному ж напередодні Міжнародного дня жінок, чи не на кожному кроці продають тюльпани, а представниці прекрасної статі – приймають вітання, адже у більшості колективів традиція вітати жінок залишилася. Як рівнянки сприймають 8 березня і чи вважають доречним його святкувати – дізнавалася журналіст порталу “КРАПКА”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

8 березня: як з’явився Міжнародний жіночий день?

Наталія Лозовська, адміністратор МБК:

– Якщо серед сірих буднів і життєвої метушні є хоч якийсь привід для посмішки,чому би не скористатися шансом підняти собі і комусь настрій?! У мого тата – дружина, дві доньки і три онуки. І ніхто ніколи не заборонить йому починати цей день із букетика перших весняних квітів для своїх дівчат. Для нас – це завжди було свято весни, посмішок і сонечка, та точно не асоціювалося з пролетарськими феміністками. Чи варто робити 8 березня вихідним на державному рівні? Впевнена, що ні.

Марія Ковальчук, власниця салону краси «Батерфляй»:

–  Особисто для мене 8 березня не є таким святом, яке чекаю увесь рік. Я ніколи до кінця не розуміла його суті, адже вважаю, що за бажання, такий день можна влаштувати будь-коли. Та й подарунки з квітами варто дарувати не лише раз-два у рік, як думають деякі чоловіки. Оскільки квіти отримую я часто, мій чоловік допомагає мені та влаштовує приємнощі не лише в офіційний міжнародний жіночий день, тому й свято я сприймаю як просто іще одну додаткову можливість привітати своїх рідних та близьких. Не більше. Про те, що я – жінка, я пам‘ятаю щодня, а не лише раз у рік, коли про це нагадують рекламні ролики напередодні 8 березня  Стосовно державного вихідного – вважаю це безглуздою ідеєю. І завжди так думала. Є значно цінніші свята, на які можна було б дати людям можливість провести час із сім‘єю.

Іванна Бояківська, патрульна:

– Не розумію ось такий масовий ажіотаж навколо цієї дати. Якщо подивитися календар, то у нас щодня день чогось чи когось. Тому кожен сам повинен вибирати, що і як йому святкувати. Так, тут ключове слово “обирати”, тобто аналізувати і вирішувати для себе. А не масово “святкувати”, навіть не розуміючи походження того чи іншого свята, зокрема і 8 березня. Звісно, мені приємно отримати додаткову порцію хороших слів та уваги, але це приємно навіть у будь-який інший день, а не у спеціально відведену для цього дату. Тому робити цей день вихідним абсолютно не бачу потреби.

Любов Романюк, депутат міськради:

– Спекулювати на цій темі точно не потрібно. Варто вітати тих, хто відзначає це свято і з повагою ставитися до протилежної думки. Вихідним я б цей день не робила. Хочете привітати жінку – зробіть це, часу протягом дня цілком достатньо.

Марія Горуна,  один із засновників ГО “За добробут життя”Берегиня”:

– Чи святкувати 8 березня в Україні? Щодо цього точиться багато дискусій. Я думаю, для того, щоб приділити особливу увагу жінці – не треба виділяти лише один день на рік. 8 березня асоціюють зі святом весни, матері та кохання. Це не зовсім так. Свято весни – це 1 березня, його ж пов’язують із котами й коханням. День матері в Україні, за традицією відзначають у другу неділю травня (офіційно з 2000 року, а так з1928). У православ’ї святкують День жінок-мироносець (третя неділя після Великодня і далі цілий тиждень). Чудовою нагодою для привітання коханої жінки може стати також День її ангела. Свято весни, воскресіння і появи нового життя люди святкували з найдавніших часів. У цей день у багатьох народів світу традиційно важлива роль відводилась жіноцтву, підкреслювалась суспільна роль жіноцтва як дружин, матерів, подруг, коханих тощо. Давні українці дуже поважали жінок і щонайменше двічі на тиждень був день жінок, а не раз на рік. Наші предки в літні місяці святкували своєрідний «жіночий» тиждень, який завершувався святом «брикси» – у цей день жінкам було можна «брикатися», тобто забагати навіть неймовірні захцянки, які їхні ладо мали виконувати. Було б добре відновити такі традиції натомість 8 му березня)) Тому, я прихильниця того, щоб жінкам якомога більше уділяли уваги, ласки, а не лише раз на рік

Вікторія РИЧКО